4 Юли, 2003 00:00 965 0

Корупцията в политическите партии - световен проблем

  • корупцията-
  • върху-
  • изследването-
  • значително-
  • живот-
  • анкетирани-
  • засяга-
  • политическите-
  • интервюирани-
  • корупционен-
  • трима-
  • партии-
  • мнение-
  • политическия-
  • четирима-
  • държави-
  • половината-
  • личния-
  • всеки-
  • повече-
  • световен-
  • international-
  • transparency-
  • ефект-
  • граж
Три от десет интервюирани граждани определят политическите партии като институциите, от които биха елиминирали корупцията, ако притежаваха вълшебна пръчка, сочи изследването на Transparency International "Световен корупционен барометър". Сондажът е направен сред гражданите на 47 страни от всички континенти. Световният корупционен барометър отчита отношението и очакваните бъдещи нива на корупцията. С течение на времето изследването ще измерва и промените в обществените нагласи.
В 33 от държавите, включени в изследването, политическите партии са определени като институциите, в които гражданите най-много биха желали да елиминират корупцията. Това предпочитание е изразено най-ясно в Аржентина и Япония, където повече от половината анкетирани са посочили политическите партии. Един от седем интервюирани (един от трима в Перу и Индонезия), посочва съдилищата като институциите, които би желал да бъдат реформирани. Полицията е посочена от един от девет анкетирани по света, като в Хонг Конг, Малайзия, Мексико и Нигерия е идентифицирана от един на всеки трима от запитаните. В Босна-Херцеговина, Хърватска, Грузия и Полша, един от петима анкетирани е посочил медицинските услуги като нуждаещи се от реформи и антикорупционни мерки.
Хората по света изпращат ясно послание към политическите лидери:
те трябва да си възвърнат доверието на обикновените хора, твърди председателят на TI Питър Айгън. Transparency International работи по света, за да накара политическите партии да отчитат финансирането на кампаниите си и да призове избраните вече политици да спазят предизборните си обещания за борба с корупцията. Време е да се признае пълният размер на корупцията сред политическия елит в развитите и развиващите се държави, както и нуждата да се прекрати конфликтът на интереси и политическият имунитет, смята той.
Резултатите от Световния корупционен барометър на TI трябва да накарат правителствата да обърнат внимание на мнението на гражданите си. Най-лесният начин за противопоставяне на корупцията на държавно ниво е подписването на предстоящата Конвенция на ООН против корупцията и създаването на една "строга'' Конвенция", казва Джереми Поуп, изпълнителен директор на Центъра за иновационни изследвания на TI. Той допълва: На първо място правителствата трябва да одобрят и подкрепят Член 10 от Конвенцията, да предотвратят конфликтите на интереси и да изискат деклариране на всички значителни финансови дарения на политическите партии. Този член трябва да бъде разширен, за да включва кандидатите освен партиите. На второ място, необходимо е в Конвенцията да бъдат регламентирани санкции и наказания срещу корупционно поведение на държавните служители и политиците.
Общо 40 838 граждани на 47 държави са интервюирани в изследването "Гласът на народите". Изследването е проведено през юли 2002 и обхваща домакинствата в различните държави. То включва група въпроси от името на Transparency International, по-точно на изследването "Световен корупционен барометър." В допълнение през април 2003 година са интервюирани 1 315 пълнолетни граждани на Палестинската автономия от Палестинския център за социологически и политически изследвания. Тези резултатите не са включени в общите резултати.
Когато са запитани за бъдещето, повечето хора очакват корупцията да се увеличи, а не да намалее през следващите три години. Трима от всеки десет анкетирани считат, че корупцията ще се увеличи и само един от пет казва, че ще намалее. Един на всеки четирима респонденти очаква нивото на корупция да остане непроменено.
В Колумбия и Индонезия са най-големите оптимисти
според изследването. Според допитването в Колумбия 32% са на мнение, че корупцията ще намалее значително, а в Индонезия 41% смятат, че спадът ще е по-малък. По-голяма част от хората там очакват корупцията да намалее. Голяма част от гражданите в Камерун, Грузия, Индия, Израел, Холандия, Норвегия, Южна Африка и Турция очакват нивото на корупция в техните страни да се увеличи.
Изследването "Световен корупционен барометър" на Transparency International поставя редица въпроси за ефекта на корупцията върху обществените ценностите и различните сфери на живота, върху личния и семеен живот, върху бизнес средата, политическия живот и обществената култура. Отношението към корупцията и ефекта й се различават съществено по света, което не се дължи просто на различните нива на корупция, обяснява Фредрик Галтунг, ръководител на изследванията на TI. Корупцията засяга най-много бедните хора. Двама от всеки петима анкетирани с ниски доходи смятат, че корупцията има значителен ефект върху личния и семейния им живот. Същият отговор е даден едва от един на всеки четирима от хората с високи доходи.
Това е допълнително доказателство, казва Питър Айгън, че корупцията засяга най-много бедните и уязвими граждани. Поради нея за милиони хора, особено в развиващите се държави, е почти невъзможно да печелят честно прехраната си.
Докато само един от трима анкетирани твърди, че корупцията има незначително влияние върху личния и семейния му живот, според две трети от респондентите корупцията засяга личния и семейния им живот средно-значително или значително.
България води в класацията
със 76,5%. За българите ефектът на корупционните практики върху личния и семейния живот е значителен. Следва я Босна и Херцеговина с 69,7?, Турция с 66,4% и Коста Рика с 64,6%. За страни като Дания, Финландия, Германия и Люксембург той е незначителен.
Затова пък повече от половината от интервюираните считат, че корупцията засяга политическия живот, като седем от общо осем анкетирани отговарят, че влиянието й е средно-значително или значително. Трима от общо четирима отговорили в Аржентина, Боливия, Босна и Херцеговина, Грузия, Индонезия и Турция смятат, че корупцията оказва значимо влияние върху политическия живот. В Пакистан и САЩ повече от половината от интервюираните са на мнение, че корупцията има незначителен ефект.
Изследването на Transparency International "Световен корупционен барометър" потвърждава още веднъж убеждението, че преодоляването на корупцията в политически план до голяма степен зависи от реформирането на политическите партии в контекста на елиминирането на корупцията, смята Питър Айгън. Нещо повече, в световен план данните от изследването на мненията на шест от общо седем от интервюираните показват, че корупцията има значителен ефект върху политическия живот в съответните държави.
Според мнението на анкетираните корупцията има значителен ефект върху развитието на бизнес отношенията, като четирима от общо пет интервюирани считат, че тя засяга бизнеса средно-значително или значително. В Аржентина, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Гватемала, Хонг Конг, Македония и Турция, трима от общо четири участници са на мнение, че корупцията значително влияе върху бизнеса. Според изследването
нашата страна е след Македония и Аржентина
(87,9%) със 81,8%. В Пакистан, Португалия и САЩ обаче повече от половината интервюирани споделят противоположното мнение, че корупцията не засяга сериозно бизнес отношенията.
Почти половината от интервюираните считат, че корупцията значително влияе върху културните и обществени ценности, докато четирима от общо пет запитани са на мнение, че корупцията средно - значително засяга тези ценности. За повечето българи корупцията оказва незначителен ефект върху ценностите - 55,3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА