Last news in Fakti

8 Април, 2005 00:00 6 151 2

Световен производител на тухли навлиза на българския пазар

  • тухли-
  • завод-
  • производство-
  • керамични-
  • георов-
  • според-
  • българските-
  • конкуренция-
  • страната-
  • производители
Австрийският концерн Wienerberger, който притежава близо 400 завода в света, ще построи фабрика за производство на тухли в България най-късно до две години и половина, стана ясно от годишната среща на българските керамици. Представители на един от най-големите европейски производители на керамични блокчета са обиколили повечето от съществуващите тухларни в страната и са взели проби от глината, с която работят нашите производители. Собствениците на частните керамични фабрики в страната не се отнасят еднозначно към бъдещата конкуренция. Някои виждат в бъдещия завод на австрийския концерн основната си конкуренция. Други като Димитър Георов, собственик на единствената керамична фабрика край София - в Мирково, твърдят, че най-големият проблем на керамичната индустрия в момента е нелоялната конкуренция, която им налагат вносителите на тухли от съседните държави.

Димитър Георов вярва, че в най-близко бъдеще ще е един от производителите, които ще направят модерен европейски завод за производство на тухли, който ще произвежда в по-малки количества тухли от Wienerberger, но със същото качество и формат. Според собственика на софийската тухларна пътят за инвестиции в нов и модерен завод е чужди кредитни институции да застанат зад гърба ти. Георов уточни, че съвременен керамичен завод за производство на зидарски изделия от вида, в който са изградени в Европа, у нас няма. Собствениците на керамични заводи уточниха, че им предстои среща с изпълнителния директор на агенция Митници Асен Асенов. На срещата ще бъдат обсъдени двата основни проблема при чуждия внос на керамични изделия -качеството на материалите, които влизат в страната, да бъде защитено със сертификат и изключително занижената цена, която се декларира на митницата - според специалистите тя е 9-10 евроцента при средна цена на българското производство от 0.54 лв. без ДДС. Според източници на в. ПАРИ якостта на вносните тухли е много по-ниска от тази на българските производители. Експерти твърдят, че не могат да понесат и 25 кг на квадратен сантиметър натиск, докато българските издържат 40-50 кг/кв. см.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.