Last news in Fakti

24 Ноември, 2005 00:00 1 721 0

Британци изкупуват селата ни за две заплати на имот

  • имоти-
  • които-
  • елхово-
  • британците-
  • британски-
  • българия-
  • района-
  • агенция-
  • обяснява-
  • момента-
  • покупка-
  • около-
  • британци-
  • видин-
  • коментира
Редом с атрактивните имоти по Черноморието и ски курортите, България предлага и ниша за британци с по-ниски доходи - цената на къща в малко градче или затънтено село у нас се равнява на 2-3 заплати в островната държава.

За поданиците на кралицата селска къща за 10-15 000 лв. в района на Елхово, Казанлък и Видин е добра инвестиция, твърдят местни брокери на имоти.В ямболското градче Елхово вече са купили къщи около 300 британски двойки, част от които трайно живеят там. Градчето, разположено сред хълмисти пасища и рухнали бетонни сгради, е неочакваната гореща дестинация за покупка на имот, коментира изданието. Посрещат ви британски двойки, насядали по кафенетата, и половин дузина офиси на агенции за имоти, които предлагат къщи в 20-ина селца в района. Цените тръгват от 10-15 000 лв. за едноетажна тухлена къща, което се равнява на 3,5-5,5 хил. британски лири. Тези на двуетажните постройки с двор за овощна и зеленчукова градина стигат до 30-40 000 лв.

След българите и ромите, британците са третата по големина общност в Елхово, а интерес към имоти тук вече проявяват и холандци и немци, разказва кметът на Елхово Димитър Димитров. Собственикът на базирана в Лондон агенция Михаил Чобанов обяснява как преди няколко години пуснал пробно в Интернет оферти за няколко летни къщи около Елхово редом със скъпите имоти по морето и планинските курорти. "За моя голяма изненада тези къщи буквално бяха разграбени и започнаха да валят имейли със запитвания за имоти в района. Явно пазарът няма още дълго да бъде съсредоточен само по Черноморието и ски курортите", коментира Чобанов.Неговата колежка от старозагорска агенция " Весела Василева е по-скептична, въпреки че не отрича интереса на британците към къщи в казанлъшките села. "В момента много се търсят имоти в по-големите и уредени села, като Енина, Крън, Сахране, Горно Изворово. До реални сделки обаче рядко се стига, защото чужденците са готови да платят 10-12 до 15 000 лв., а продавачите искат поне 20-25 000 лв. През лятото развеждахме 28 британци, които търсеха имот, но само 3-ма от тях купиха нещо", разказва тя. По нейни наблюдения купувачите са основно хора пред пенсия или безработни, за които е по-евтино да живеят част от годината в България. "Повечето не ползват британски агенции, а идват на почивка и си набелязват маршрут за оглед на имоти по туристическите пътеводители. И тъй като в тях са описани райони с исторически или археологически забележителности, там се купуват и най-много имоти", обяснява Василева. Тя опитала да ги насочи и към Родопите, но британците отказали, тъй като изоставените села с две-три къщи, минаре и джамия им напомняли на Ориента.

Друга гореща дестинация за покупка на евтини селски имоти са околностите на Видин, описан като старо дунавско пристанище и перспективно място заради бъдещия мост над реката. Местните брокери също отчитат засилен интерес на британците към покупка на къщи в селата край реката и областния град. "Това е последната зима на евтини имоти в района. Кабинетът вече одобри моста, открит е и офисът във Видин, който ще го обслужва", коментира Любчо Йонов от агенция "Видински имоти". Според него в момента цените са ниски заради лошите пътища и неблагоустроените села, но в близките години районът ще живне и имотите ще поскъпнат. Сега къща в добро състояние с малък двор и вътрешна тоалетна в селата наоколо може да се купи за около 10 000 евро. "Купуват основно британци пред пенсия, които планират да прекарат старините си тук", обяснява Йонов. Не липсват обаче и покупки с цел препродажба.

Присъединяването на България към ЕС ще отприщи нова вълна от покупки на имоти у нас с цел развиване на семеен бизнес или туризъм. Подобна инвестиция вече са направили Майк и Бев Рей от Великобритания, които се заселили в България след като видели репортаж от изложението "A Place in the Sun". Двойката купила три къщи, които обединили в малко имение, в Лесово, на 17 км. от Елхово до границата с Турция и в момента развива еко туризъм. Британците обновили основната къща, пристроили кухня и всекидневна, направили камина и дървена беседка в двора. Една от двете по-малки къщи, всяка с две спални, вече е пригодена за гости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА