7 Декември, 2005 00:00 1 131 0

Багери настъпват и в Странджа

  • кости-
  • царево-
  • странджа-
  • село кости
Англичани се канят да започнат строителството на вилно селище в Странджа планина, съобщи кметът на село Кости Илия Язов. Така единственият природен парк у нас, останал до момента недокоснат от багери и бетон, скоро ще се превърне в поредната строителна площадка. Името на бъдещия инвеститор засега не е известно. Преговорите за закупуване на терена се водели директно с община Царево, в чийто състав влиза и село Кости. "Не мога да разговарям в момента, защото съм на погребение, но нямам какво повече да ви кажа", бяха единствените думи на кмета на Царево Петко Арнаудов.

Британците са си харесали югозападните склонове на с. Кости и купуват 15 дка от тях, върху които ще градят хотелски комплекс, включващ 30-ина къщи. Кметът на Кости заяви, че процесът на парцелиране на общински терени е започнал. "Окрупняват се парчета от по 700-800 кв. м, видях разработката в отдел ТСУ", каза той.

Според служител в община Царево, пожелал анонимност, хотелският комплекс щял да се води официално база за селски и екотуризъм, но основно щял да се рекламира сред британците, запалени по окултни явления. Инвеститорите проявявали интерес към оброчището Индипасха до най-голямото странджанско село Граматиково и местност до Малко Търново, където мислели, че е гробът на богинята Бастет.

След промените през 1989 г., които премахнаха режима за достъп до Странджа, изискващ открити листове при посещение там, много чужденци, основно британци, закупиха къщи в района. Имот за себе си в село Кости купи и бившият външен министър Соломон Паси. Негови съседи са още трима англичани, датчанин и ирландец, също станали собственици на къщи в селото. Иначе постоянните жители на Кости са 50-ина български социално слаби старци. Заради наплива на западноевропейци къщите в Странджа са започнали да се окичват с кичозни табели на чужди езици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА