Last news in Fakti

3 Ноември, 2014 17:33 1 970 3

Седем митничари от Лесово са обвинени

  • седем-
  • митничари-
  • лесово-
  • обвинени

На седем митничари от ГКПП "Лесово" са повдигнати обвинения. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Планираната операция започна в събота в 18:15 минути, при която бяха задържани две смени. 

Според Сарафов операцията е започнала след дълга подготовка, наблюдавани са били три митнически смени.Акцията се задействала в момент, в който един началник на една от четирите смени Георги Ванев предавал на началника на митничарския пункт Димитър Колев  плик с пари, в който имало 10 000 лева, според Сарафов.

След това са били претърсени и домовете на митничарите. Установено е, че в дома на Димитър Колев са откирити 82 000 лева, в този на Димитър Шопов са открити 43 000 долара. Общо откритите средства са 220 000 лева.

Акцията е започнала по сигнал на шофьори на тирове от Украйна, Румъния, Турция, България, които твърдели, че митничарите са си искали парите за почерпка или да не бъдат създавани на шофьорите административни пречки.

Една митнвическа смяна е събирала по около 50 000 - 80 000 лева месечно. За сега няма данни да се е отчитала по нагоре.

Началникът на митническия пункт "Лесово" Димитър Колев е в ареста за 72 часа. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група,получавала подкупи. Предстои внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.Според заместника на Сотир Цацаров вероятно ще има и още обвиняеми.

Чавдар Дюлгеров, началник смяна „Г” е задържан за 72 часа. На него са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Геогри Ванев, началник смяна „Б” е задържан за 72 часа. На него също му е повдигнато обвинение, като член на оперативна престъпна група. Димитър Шопов, зам.-началник на смяна „Б”, Юрий Козницов, митнически инспектор от смяна „Г”, задържан за 72 часа, Илия Илиев, зам.-началник на смяна В, парична гаранция от 2000 лв. и последният към момента обвиняем е Йоалита Бозукова, експерт „Приходи и такси” – тя е с парична гаранция в размер на 1000 лв.

Сарафов заяви, че към момента са разпитани 14 свидетели, от които и чуждестранни. Сред разпитаните има и служители на пункта, които разказват детайли от корупционната схема. Само от една от митническите смени няма задържани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО В ПАСПОРТА

    0 0 Отговор
    7 митничари и нито един граничен полицай.
    СЛОЖЕТЕ ИМ КАМЕРИ В БУТКАТА ЗА ПАСПОРТЕН КОНТРОЛ.
    ПУСНЕТЕ КАМЕРИТЕ ОНЛАЙН
    НЕКА ВИДИ БЪЛГАРИЯ КЪДЕ Е КОРУПЦИЯТА

    големи заплати
    големи пенсии
    ранно пенсиониране за по-малко работа
    повече почивни дни
    големи рекети
    голяма контрабанда и не само през зелена граница
    и никой не ги пипа

    с две ръце се кръста като гледам как си минават между капките граничните ви колеги.

    За последен път гласувах за полицейската държава !!
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    Само ги хваштат а няма осъдени .Преди време имаше подобен случай с техни колеги на кап.Андреево по съштия начин ги заъжаха и след което ги пуснаха и няма осъдени .
  • 3 пенсионер

    0 0 Отговор
    Някой отМВРинтересува ли сеизобшто какви ги вършат граничните полицаив паспортния контрол..