Last news in Fakti

2 Април, 2015 14:46 2 506 0

Жената на осъден гръцки министър избяга от затвора

  • вики стамати-
  • акис цохадзопулос-
  • бягство-
  • затвор

Вики Стамати, съпругата на осъдения за корупция бивш министър на отбраната на Гърция Акис Цохадзопулос, е избягала от психиатрична клиника, където се е лекувала, съобщава в. „Та Неа“.

Бягството на Вики Стамати става часове след като съдът отхвърли последната й молба да бъде освободена от затвора.

Персоналът на психиатричната клиника открил малко преди 6 часа в сряда сутрин, че Вики Стамати е изчезнала. Властите съобщиха, че са задържани четирима души от охраната. Предполага се, че те са помогнали на бягството на бившата министерша/

Вики Стамати беше осъдена на 12 години затвор заедно със съпруга си Акис Цохадзопулос, който беше признат за виновен за корупция по оръжейни сделки, докато е бил военен министър. От ноември 2013 г. тя се намира на лечение на психиатрична клиника. Вики Стамати се оплаква от депресия в опит да оттърве влизането си в затвора.

През юли 2011 г. гръцкият парламент гласува в подкрепа на съдебно преследване срещу ексминистъра заради подозрения за пране на пари и приемане на подкупи в размер на $ 140 млн. от германската компания "Ферощаал" във връзка с поръчката за 4 подводници.

Преди време службата за борба с финансовите престъпления разкри, че при сделката са раздавани подкупи, част от които са се върнали в партийни джобове. Беше установено, че при договарянето на подводниците са участвали и фирми, близки до властимащите, през които са ставали плащанията.

Атина прие едва през март 2010 г., след дълги преговори с германските власти, да получи подводниците. Атина бе блокирала доставката им през 2006 г. с аргумента за дефекти при строежа на първата подводница.

Акис Цохадзопулос вече излежава 8-годишна присъда за попълването на неверни данни в своята имотна декларация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА