2 Юни, 2015 10:34 1 569 0

Дадоха на съд двама за убийство на митничар през 1999 г.

  • иван карабелов-
  • божидар атанасов-
  • георги дребчев-
  • съд-
  • убийство-
  • митничар
Дадоха на съд двама за убийство на митничар през 1999 г. - 1
На снимката Иван Карабелов

На 01 юни 2015г. Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт срещу Божидар Атанасов и Иван Карабелов за извършено на 13 юни 1999г. убийство на Георги Дребчев – старши митнически инспектор от Митница Пловдив.

На 13 юни 1999 г. в гр. Пловдив, пред дома си в квартал „Тракия“ Георги Дребчев е бил застрелян от Божидар Атанасов, подбуден и подпомогнат от Иван Карабелов и починалия Евгени Маринчешки.

Престъплението е извършено с пряк умисъл - смъртта на пострадалия е била целена и постигната чрез стрелба от разстояние, близко до упор. Поръчител на престъплението е починалият Евгени Маринчешки, който към онзи момент се занимавал с трафик на наркотици.

В хода на разследването е установено, че Георги Дребчев е участвал, заедно с Маринчешкии и Карабелов, в канал за трафик на наркотични вещества през България.

Убийството е извършено предумишлено. Обвиняемите Атанасов и Карабелов са планирали извършването на престъплението и са се подготвили за него. Събирали са данни за пострадалия, за неговите навици, за местата, които посещава, и са го проследявали. Разследването е установило, че Атанасов е използвал огнестрелно оръжие - пистолет, в който е поставил предварително обработен боеприпас, който да предизвика множество травматични увреждания по тялото и органите на пострадалия, несъвместими с живота. С помощта на зъболекарско борче е била разпробита ризницата и били заличени фабричните маркировки на боеприпаса.

Престъплението е извършено и с користна цел – починалият Маринчешки е обещал и по-късно е дал парично възнаграждение на обвиняемите Атанасов и Карабелов за умъртвяването на Георги Дребчев. Част от парите Атанасов вложил в закупуването на недвижим имот.

Разпитани са 70 свидетели, сред които и такива с тайна самоличност, общо 10 вещи лица са изготвили 2 съдебно-медицински експертизи, 3 балистични експертизи и комплексна съдебно-психиатрична съдебно-неврологична и съдебно-психологична експертиза.

Божидар Атанасов е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а Иван Карабелов е с „Домашен арест“.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, в което двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА