Last news in Fakti

4 Септември, 2015 19:00 7 563 4

Иззеха голямо количество наркотици при акции

  • иззеха-
  • голямо-
  • количество-
  • наркотици-
  • акции

При акции само за периода февруари – август, са открити и иззети общо 553.79 кг марихуана, 8.49 кг хашиш, 3.01 кг хероин, 1.31 г кокаин, 1.05 г амфетамин, както и общо 293 стръка канабис

В хода на реализирани полицейски операции на ГДБОП за противодействие на производството и разпространението на наркотици, само за периода февруари – август т.г., са открити и иззети общо 553.79 кг марихуана, 8.49 кг хашиш, 3.01 кг хероин, 1.31 г кокаин, 1.05 г амфетамин, както и общо 293 стръка канабис, съобщи МВР.

Операциите са проведени с участието на колегите им от СДВР и областните дирекции, както и на ГД „Национална полиция“ /ГДНП/. Образувани са 8 досъдебни производства, задържани са 32–ма. На чужда територия, по линия на полицейския обмен и благодарение на навременно подадена от ГДБОП информация, са задържани 23 кг кокаин и 80 амфетамин.

През февруари по сигнал на ГДБОП на територията на Судан е разкрита лаборатория за производство на амфетамин. Иззети са 80 кг амфетамин на таблетки, прекусори, оборудване и таблетираща машина. Задържани са двама български и един сирийски гражданин.

На 3 април е проведена международна операция „контролирана доставка” на кокаин от Германия до България. Реализацията е осъществена от служители на ГДБОП, ГДНП и Агенция „Митници”, съвместно с правоохранителните органи на ФР Германия. Наркотичното вещество е открито от митнически служители на летището във Франкфурт на Майн в колетна пратка, пристигаща от Бразилия с куриерска фирма. Като адресат на пратката е установен 49–годишен софиянец, криминално проявен и осъждан. Непосредствено след вземане на колетната пратка от клон на куриерската фирма в София, получателят е задържан и са иззети 0,5 кг кокаин. В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство и на задържания е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, повдигнато му е обвинение.

На 19 април, по информация на ГДБОП, граничните власти на Великобритания извършват проверка на влекач с полуремарке с българска регистрация, управляван от 37-годишен гръцки гражданин. Сигналът на ГДБОП е резултат от съвместни действия с Италия при разследване на престъпна група, трафикираща и разпространяваща наркотични вещества на територията на страни от Европа. При извършената проверка, в тайник в пода на полуремаркето, са намерени и иззети 23 кг кокаин. Водачът на автомобила е задържан. Работата по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Успешни спецоперации за противодействие на наркопроизводството и наркоразпространението са проведени и на територията на страната ни. По-характерните от тях:

На 16 април в хода спецакция, реализирана от служители на ГДБОП и СДВР на територията на столицата, в момент на сделка са задържани двама дилъри – 35-годишен столичанин, известен на МВР, и негова 26-годишна приятелка от Ботевград. Заловени са и двамата им 28-годишни клиенти от София. При извършени действия по разследването - личен обиск и претърсване на адресите, обитавани от задържаните, са намерени и иззети общо 10,23 г кокаин, 33 г хашиш, 111,09 г марихуана, 2 електронни везни, мобилни телефони, парична сума в лв. и щатски долари, компютърна конфигурация и други вещи и предмети, съотносими към престъплението. Срещу дилърите е образувано досъдебно производство по описа на СДВР.

На 29 април, под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград, е проведена съвместна полицейска операция на ГКПП-Кулата. Тя е реализирана в рамките на международно разследване на организирана престъпна група, занимавала се с трафик и разпространение на наркотични вещества в страни от ЕС. В нея са участвали служители на ГДБОП, ГД „Гранична полиция“ /ГДГП/ и Агенция „Митници”. При влизане на територията на България е извършена проверка на влекач с полуремарке, с български регистрационни номера, управляван от 44-годишен гръцки гражданин. В двойно дъно на полуремаркето са намерени и иззети 270 пакета марихуана с общо тегло 540 кг - от албански произход, с много високо качество. Установено е, че моторни превозни средства, собственост на компанията, на която принадлежи и задържаният товарен автомобил на ГКПП - Кулата, в миналото са задържани с наркотични вещества от други държави на ЕС. Гръцкият гражданин е задържан за 72 часа. Образувано е досъдебно производство по описа на ГДГП.

С цел документиране престъпна дейност на организирана група за наркоразпространение, на 4 май е предприета спецоперация от служители на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, колегите им от сектора в СДВР и ОДМВР-София. При извършени действия по разследването в 10 жилища и при 8 лични обиски, са иззети общо 2,417 кг наркотични вещества (хероин, кокаин, марихуана, амфетамин и хашиш), 4 автомобила, контролни везни, оръжие и боеприпаси, телефони и над 30 хил. лв. За 72 часа са задържани лидерът на престъпната група /40 г./ и 6-ма негови съучастници на възраст от 33 години до 40 години, всички от София. По образуваното досъдебно производство , а на задържаните са повдигнати обвинения.

На 13 май по сигнал от служители на ГДБОП на територията на столицата е проведена полицейска операция заедно със служители на СДВР. Целта - разкриване и документиране на случай на наркоразпространение. В хода на операцията е задържан 33-годишен мъж, а при претърсване на обитаваното от него жилище са намерени и иззети 0,766 кг амфетамин и близо 8 л прекурсори. Образувано е досъдебно производство по описа на СДВР.

По сигнал на сектор „БОП“ в ОДМВР- Перник, в началото на юли т.г., е предприета операция на територията на гр. Перник за документиране на международен трафик на наркотични вещества, осъществяван чрез пощенски пратки. В момент на получаване на четири пратки от пощенски клон в града (2 - от Англия и по 1 - от Испания и Германия), е задържан 18-годишен перничанин. Иззети са общо 4 г течен и 4 г пресован хашиш, 10 ампули с неустановено наркотично вещество и 5 таблетки, вероятно амфетамини. Всички наркотични вещества са предадени за експертиза. При последващите действия по разследването, от жилището на задържания са иззети компютърна конфигурация, лаптоп, таблет и мобилен телефон. Образувано е досъдебно производство.

Отново през юли т.г. е реализирана и специализирана полицейска операция на територията на Сливенска област. При претърсвания във вила край гр. Сливен, е намерено помещение, оборудвано за отглеждане на канабис. Иззети са 14 саксии, в които растенията били достигнали височина до метър, и 0,015 кг суха маса канабис. В жилище в града са открити още 20 стръка канабисови ракстения с височина 20 см. С полицейска мярка за 24 часа, е задържан 29-годишен местен жител, срещу когото е образувано досъдебно производство.

За времето от 31 юли до 1 август 2015 г. под ръководството на Специализираната прокуратура е проведена спецоперация от служители на ГДБОП и колегите им от СДВР, ОДМВР-София и Кюстендил. Действията са били съсредоточени на територията на София, София област (селата Мърчаево, Подгумер, Чурек, Долни Богров) и Кюстендилска област (с. Раждавица). Операцията е реализирана по досъдебно производство по описа на ГДБОП с цел разкриване и документиране на дейността на участници в организирана престъпна група, които отглеждат канабис и разпространяват наркотични вещества на територията на столицата и страната. В рамките на действията са претърсени общо 36 адреса, 4 моторни превозни средства, извършени са и редица лични обиски. Открити са четири оранжерии за отглеждане на канабис (в селата Мърчаево, Подгумер, Чурек и кв. Суходол, гр. София), от три са иззети над 273 стръка канабис с различна височина, голямо количество разсад, марихуана – 21391,5 гр, кокаин – 0,75 гр, MDMA-таблетки – 223,68 гр, амфетамин – 0,54 гр. Задържани са 10 лица, от които на 7 са повдигнати обвинения, образувано е досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бръмчо

    1 0 Отговор
    Оправете мерните единици "...1.31 г кокаин, 1.05 г амфетамин..." Тоя един грам от нечии нос ли са го взели?!
  • 2 thug

    0 0 Отговор
    umrete
  • 3 Не на дрогата

    1 0 Отговор
    Който се занимава с дрога незабавен разтрел
  • 4 Евала

    1 0 Отговор
    Евала, 1г. кокаин. Взели сте на някой абитуриент играчката за вечерта! Много "добре" работят в полицията, то си е за хвалене.