Last news in Fakti

9 Ноември, 2015 18:13 1 723 0

11 г. затвор на двама, присвоили 91 000 лв от Министерство на отбраната

  • затвор-
  • двама-
  • присвоили-
  • министерство на отбраната-
  • димитър илиев-
  • милен ангелов

Обвинението е на Военноокръжна прокуратура – Сливен

По обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура – Сливен, на 06.11.2015 г. състав на Сливенски военен съд призна за виновни Димитър Илиев – бивш директор на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерство на отбраната“ и гражданското лице Милен Ангелов за присвояване на парични средства в големи размери - 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. За улесняване на престъплението двамата извършили и документни престъпления. 

На Димитър Илиев е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим, както и конфискация на част от имуществото му – ½ идеална част от апартамент в КК “Св.св. Константин и Елена“- Варна.

На Милен Ангелов наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково – материални средства за срок от шест години.

В периода началото на месец април 2008 г. до 28.04.2009 г. Илиев и Ангелов в съизвършителство и след предварителен сговор, съставяйки и използвайки множество неистински документи и такива с невярно съдържание са присвоили  91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. Присвоената сума представлява част от задълженията на Териториална дирекция - Варна по сключени договори за обществени поръчки. Използваните документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително монтажни работи и други дейности.

Илиев разпореждал превеждането на паричните средства по сметки на юридически лица, изпълнители по обществени поръчки, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тези фирми, теглил паричните средства, преведени от  ТД - Варна при ИА „Социални дейности на Министерство на отбраната“.

Срещу същите лица от прокурори при ВОП- Сливен в Сливенски военен съд са внесени обвинителни  актове по още 4  досъдебни производства за длъжностни присвоявания за над 1 000 000 лева, при осъществяването на процедури по Закона за обществените поръчки.

  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА