21 Декември, 2015 09:32 1 397 3

Акушерката, опитала да убие 4 дневно бебе, се изправя пред съда

  • емилия ковачева-
  • акушерка-
  • убие-
  • бебе-
  • съд

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18 април 2015 г. в гр. София, за времето от 1.49 ч. до 3.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви 4 дневно бебе, което поради възрастта си се е намирало в безпомощно състояние, съобщиха от прокуратурата.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на малолетното момиченце е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на  тежка черепно – мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ „Токуда болница София „ АД.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал  от лекари от МБАЛ „Токуда болница София“ АД за това, че в болницата  е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна  периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно- медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

„Изпълнителното деяние, осъществено от обв. Ковачева се изразило в опит да умъртви малолетната Никол Димитрова, като е въздействала върху жизнено важна част на тялото - главата на пострадалото дете с определена сила, брой и интензитет, както и с твърд предмет -стъклено шише до степен да причинят смъртта на новороденото дете. Осъщественото от обвиняемата деяние се отличава с особена жестокост, като обвиняемата при осъществяване на деянието е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната сила, причинените телесни увреждания на беззащитното новородено дете. В същото време осъщественото от Емилия Ковачева престъпление се характеризира и с това, че на бебето са причинени изключителни болки и страдания вследствие на упражнената сила, като при нанасяне на увредата обвиняемата съзнава, че с въздействието си върху детето му причинява физически страдания. Всичко изброено по- горе сочи, че деянието е осъществено от обв. Ковачева по особено мъчителен начин за пострадалото дете“ е посочено в обвинителния акт.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение „Домашен арест“

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Входа на разследването е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18 март 2015 г., на 24/25 март 15 г., 15/16 април 2015 г. и на 17/18 април 2015 г. обвиняемата Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин – блъскане, удари по тялото и главата, притискане по отношение на други 4 новородени деца в отделението. За тези нейни деяния също е ангажирана наказателната отговорност на обвиняемата Ковачева, като материалите за тези деяния са отделени са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност и подсъдност за осъществяване на разследване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БаХуРа

    0 0 Отговор
    СМЪРТ ЗА ИЗРОДА НЕЩАСТЕН !!!!!!!!!!!!!!
  • 2 Plodviv

    0 0 Отговор
    И досега твърдо не мога да приема акушерката за единствен виновник... Държавата с нейната арогантност прави хората чудовища и понякога нервите на някой не издържат. И утре ще откачи машинист на пътнически влак. Или пилот на самолет, както впрочем стана наскоро в прехвалената Луфтханза.
  • 3 Лазар

    0 0 Отговор
    Не мога да се съглася с обвинението, че държавата е виновна, защото държавата са всички хора, които я съставят. Ако повечето хора са нискообразовани, откачили и тк на тк...то и самата държава е такава. Ако хората са нехайни по отношение на политики, закони и тк на тк...то и държавата е такава. Нека поемем отговорност за държавата!Всеки едит от нас!