Last news in Fakti

25 Януари, 2016 16:33 1 970 0

Мярката на Евстатиев ще се гледа от Пловдивския окръжен съд

  • мярката-
  • евстатиев-
  • пловдивския окръжен съд
Мярката на Евстатиев ще се гледа от Пловдивския окръжен съд - 1
Снимка: bTV

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати прекратеното въззивно наказателно частно дело за обжалване на мярката "задържане под стража", наложена на Иван Евстатиев в  Пазарджишкия окръжен съд за разглеждане на Окръжен съд – Пловдив. Определението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

По-рано общо 15 съдии от Окръжния съд в Пазарджик са си направили отвод по наказателното дело за обжалване на мярката "задържане под стража", наложена на Иван Евстатиев. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Пазарджик. 

Производството пред ВКС е образувано по повод на разпореждане на съдия от Пазарджишкия окръжен съд, постановено по в.н.ч.д. № 65/2016 г., с което делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Делото пред Пазарджишкия окръжен съд е образувано по жалба от Иван Евстатиев срещу определението от 19.01.2016 г. на Районния съд – Панагюрище, с което спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Съдиите от Окръжния съд – Пазарджик, не могат да формират състав, с оглед на наличие на основанията по чл. 29, ал. 2 от НПК за отвеждането им от разглеждане на делото. Установено е, че обвиняемият Евстатиев е работил като прокурор в Районната прокуратура – гр. Пазарджик, бил е адвокат там, както и кмет на града. В тези му качества съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са имали през годините чести контакти с него, а някои от тях – и лични познанства. В мотивите на определението на ВКС пише: „По тези съображения и за да се избегнат съмнения за предубеденост на съдебния състав, всички съдии, които са декларирали наличие на основанията по чл. 29, ал. 2 от НПК, са се отвели. Без пречки за участие в съдебния състав по делото са останали двама съдии, което изключва възможността Пазарджишкият окръжен съд да формира състав за разглеждане на в.н.ч.д. № 65/2016 г., поради което делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съд”.

Факти.бг припомня, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик бе задържан и му бяха повдигнати обвинения затова, че на 15 януари т.г. в хотел "Стрелча" се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 г., като го е привел в безпомощно състояние. Престъплението е по чл. 152 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Евстатиев бе оставен в ареста заради обвинение, че е изнасилил 16-годишна ученичка, реши съдът в Панагюрище.

Мярката за неотклонение се гледа при закрити врата заради интимните подробности, които бяха изнесени по време на съдебното заседание.

16-годишната ученичка Ирина е в шок, а хората от Стрелча протестираха и се заканваха да линчуват бившия градоначалник.

Евстатиев бе отлъчен и от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА