11 Май, 2016 16:05 1 633 0

Разследват преводи за над 1 млн. долара с фалшиви документи

  • разследват-
  • преводи-
  • долара-
  • фалшиви-
  • документи-
  • пловдив-
  • красимир калинкин

Преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта

Разследват преводи за над 1 млн. долара с фалшиви документи - 1

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за извършени в периода месец март 2015 г. – януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната, посредством използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта, съобщиха от прокуратурата.

Разследването по делото се извършва от отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Пловдив, който е извършил и първоначалните оперативни и следствени действия по случая.

Към момента към наказателна отговорност за посоченото престъпление е привлечен Н.М. на 29 г. от Пловдив, спрямо когото, след като е съдействал на разследването и е дал обяснения за дейността си и за тази на евентуалните си съучастници, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лева.

За 24 часа по ЗМВР е задържан и бившият шеф на банков клон - ДСК Красимир Калинкин – на 53 г. от Пловдив, чието процесуално качество по делото предстои да бъде уточнено.

По делото са иззети множество документи, разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Работи се по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи с обща стойност над още 1 млн. щатски долара. Изяснява се произхода на средствата, с оглед преценка за евентуално извършено пране на пари.

При спецоперацията е бил задържан и синът на Калинкин, съобщиха от plovdiv-online.

В офиса им на бул. Марица са извършени претърсвания и изземвания. Калинкини са заподозрени в изпирането на близо 1 милион щатски долара. Двамата са следени и записвани в продължение на месеци. Използвани са и специални разузнавателни средства.

Схемата била следната: Калинкин-младши навил миналата година син на известен бизнесмен от 90-те години и спонсор на Локомотив Пд тогава (Димитър Томов) да регистрира фирма и да му издаде пълномощно на негово име.

През кухото дружество Калинкини периодически превеждали по 20-30 хиляди и повече долари накуп, чийто произход е бил неясен и не е бил вписван от банковите служители.

Бащата и сина са използвали за преводите близкия до офиса им банков клон на бул. Марица. Записите от камерите в клона на банката са иззети и на тях са разпознати и двамата, когато са превеждали сумите.

Калинкини са разпитани днес пред окръжен съдия в присъствието на адвоката им Йордан Давчев. Бащата е задържан за 24 часа.

Операцията срещу Калинкини става след подаден сигнал в полицията от използваното момче за регистриране на кухото дружество – синът на бизнесмена Димитър Томов.

През 2007-ма Красимир Калинкин беше скоропостижно освободен като зам.-шеф на Фонд Земеделие, където бе спуснат от правителството на НДСВ. Две години по-късно бе разбито BMW-то му пред кооперацията на ул. "Жан Жорес" срещу кино Фламинго, в която живее. Малко преди това - в началото на 2009-та, Калинкин бе освободен и като шеф на гръцката Алфа банк в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА