Last news in Fakti

12 Май, 2016 17:25 3 410 1

Съдят Дамян Кършовски - Дамбея за грабеж и опит за убийство

  • дамян кършовски-
  • дамбея-
  • грабеж-
  • убийство

Той бе сред задържаните, опитали да оберат вилата на кметицата на с. Младово - Димка Славова

Съдят Дамян Кършовски - Дамбея за грабеж и опит за убийство - 1

Окръжна прокуратура - Сливен предаде на съд Дамян Кършовски - Дамбея. Бургазлията е подсъдим за това, че на 31 декември 2015 год. в с. Младово, общ. Сливен, след предварителен сговор с Георги Петков и с неустановено по делото лице, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и използване на техническо средство, отнели чужди движими вещи – сумата от 450 лв., от вилата на кметицата на селото Димка Славова.

Кършовски е подсъдим и за това, че при обира държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Steyr“, кал. 9 мм и 2 бр. патрона, без да има за това надлежно разрешение.

Той е обвинен и за това, че по начин, опасен за живота на мнозина и с цел да бъде прикрито друго престъпление – кражба, направил опит умишлено да умъртви мъж от с. Младово, като опитът е останал недовършен по независещи от него причини.

Георги Петков и Дамян Кършовски са от Бургас и се познавали отдавна. В началото на месец декември 2015 год. от свои познати те разбрали, че мъжът на кметицата - Тодор развивал успешен бизнес, а семейството има имот в селото. Предположили, че е възможно там да се съхраняват част от средствата и решили да извършат кражба. За целта, около коледните празници, посетили селото и проучили местоположението на имота, начините за проникване в него и възможностите за бягство, в случай че бъдат забелязани.

Двамата влезли в имота на 31 декември 2015 г.

Около 23.10 ч. Тодор и приятелите му от местната ловна дружинка празнували в питейно заведение, намиращо се в селото. Те имали ключ от гореспоменатия имот и отишли до него за подаръци. Тодор забелязал силуети на трима непознати, които побегнали към оградата на съдения двор. Вратата била отключена. След като разбрал, че в двора има непознати, Тодор съобщил за тях на своя спътник. Двамата влезли в двора, но там вече нямало никой. Чували се само стъпките на непознатите в съседния двор. Мъжете се върнали на улицата и на уличното осветление забелязали три лица, които се отдалечавали, бягайки в посока към главната улица на селото. Едно от лицата се отдалечавало по-бързо, а други две лица го следвали на разстояние.

Мъжете тръгнали след крадците и след секунди едно от изостаналите лица се обърнало и произвело изстрел срещу тях. Въпреки това, двамата продължили да ги преследват по улицата, но не след дълго беглецът отново се обърнал и произвел нов изстрел срещу тях. Тогава мъжете се обадили на свои приятели от ловната дружинка.

Малко по-късно, ловците застигнали един от непознатите и го задържали. Другият непознат продължил да бяга. Задържаният бил Георги Петков. Той бил съборен на земята с помощта на дошлите на помощ ловци от селото. Тогава Петков признал, че със спътниците си са от Бургас и са дошли да търсят пари в жилището.

През това време, други мъже от ловната дружинка преследвали избягалия непознат с микробус. На една от улиците забелязали, че той държи в ръката си пистолет и върви бавно напред. Близо до една от последните къщи на селото той спрял. Мъжете му извикали да хвърли пистолета. Непознатият се обърнал, произвел още един изстрел по посока на ловците и отново побягнал по черния път към канала.

Непознатият подминал канала и тръгнал през обраслата с драки нива в местността „Пчелина“. Ловците се опитали да се приближат, но тогава непознатият произвел още два изстрела по посока на микробуса. Първият куршум улучил рамката на прозореца на предната лява врата, а вторият, пръскайки стъклото откъм страната на водача, прострелял шофьора в лявото рамо. Тогава спътникът му, който носел в себе си ловна пушка, предупредил бягащия, че ще стреля. Непознатият отново побягнал, но бил прострелян в крака с патрон за лов на пъдпъдъци. В последствие бил задържан. Това бил Дамян Кършовски - Дамбея.

Към момента Кършовски е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебното заседание по обвинението срещу него е насрочено от Окръжен съд-Сливен за 26 май 2016 г.

Припомняме, че с Определение от 21 април 2016 год. състав на Окръжен съд – Сливен е одобрил споразумение за решаване на делото, по силата на което Георги Петков се е признал за виновен.

Той признал, че след предварителен сговор с Дамян Кършовски и неустановено по делото лице, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имота и използване на технически средства (клещи, раздвижен ключ, кози крак и кислородна бутилка с монтиран към нея манометър и маркуч с резак), отнели сумата 450 лв.

Определено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от 3 години и 6 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 0 Отговор
    И забележете цяла година е изминала от тогава и той все още е неосъден.