Last news in Fakti

2 Август, 2016 14:42 970 0

Отложиха делото срещу обвинените в тероризъм

  • обвинените-
  • тероризъм-
  • отложиха-
  • делото
Отложиха делото срещу обвинените в тероризъм - 1
Снимка: Факти.бг

Специализираният наказателен съд отложи за септември старта на делото срещу тримата сирийци, които бяха задържани на границата край Свиленград и обвинени в тероризъм. Причина за отлагане на делото стана закъснял превод на арабски на обвинителния акт, който тримата обвиняеми получили едва вчера, съобщи "Правен свят".

Според обвинението Алмохаммад Абдулхамид (20 г.), Ал Абдалах Фади (22 г.) и Ал Фанди Ясим (25 г.) имали намерение да се върнат в родината си и да се включат в терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "ИДИЛ". Прокуратурата твърди, че целта им била да извършат терористични действия, включително против чужда държава. За това свидетелствали множеството снимки на бойци от "Мюсюлмански братя" и "ИДИЛ", открити в мобилните телефони на тримата, както и техни комуникации, в които се съдържали реплики като: "…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "идвам при теб и умирам преди теб".

Пред съда днес сирийците отрекоха да са планирали включване в терористичните организации и казаха, че информацията от комуникациите им, цитирана от прокуратурата, била извадена от контекста. Защитата на тримата поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за съществени нарушения, но по тези искания съдът ще се произнесе на следващото заседание.

От държавното обвинение съобщиха миналата седмица, че сирийците са задържани у нас в началото на февруари. Тримата млади мъже са дошли от Германия, където имали статут на бежанци. Първоначално опитали да се върнат в Сирия през Турция, но били върнати на границата. След това от Гърция влезли в България в нов опит да се прехвърлят в Турция, но граничен полицай ги забелязал с термовизионна камера и били арестувани въпреки опита им да минат границата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА