3 Август, 2016 12:38 3 061 2

10 години затвор за моряците от „Свети Николай“

  • моряци-
  • трафик-
  • дрога-
  • испания-
  • "свети николай"
10 години затвор за моряците от „Свети Николай“ - 1

От 6 до 10 години лишаване от свобода присъди испански съд за българските моряци от кораба „Свети Николай“, на чийто борд на 13 август 2012 г. бяха намерени близо 3 тона кокаин, съобщи Ей Би Си. За всеки от членовете на командния състав е присъден затвор от 10 години, а за изпълнителския състав - 6 години и един ден.

От решението на съда е видно, че испанските власти обвиняват за трафика на кокаина общо 31 души. Капитанът на кораба Иван Станчев е заявил пред съда, че е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Според показанията му той първоначално е отказал да бъде замесен, но след седмица получил обаждане и заплахи, че го чакат проблеми, ако не участва.

Капитанът признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Станчев също така не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не, уточнява сайтът Maritime.bg.

Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораба OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало през тъмната част на денонощието.

Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото.

Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев. Оказа се, че родната прокуратура няма никакви доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда обвини моряците, че са замесени в трафика, и разви версията, че родното МВР знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе обявено, че нашите власти са следили кораба 3 месеца. След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290 кг) изчезна при нагъл обир от съдебния склад в Кадис.

Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 иванка

    0 0 Отговор
    КАПИТАНА Е ЗАЯВИЛ ЧЕ,НАРЕЖДАНИЯТА ЗА ПЛАВАТЕЛНИЯ ПЪТ НА КОРАБА СА ИДВАЛИ ОТ ФИРМАТА НА ДОЙЧЕВ.КАК ТАКА РОДНОТО МВР НЕ Е ЗАПОЗНАТО .СЛЕДИЛИ КОРАБА И КАКВО СА РАЗБРАЛИ? ЦВЕТАНОВ ПРЕЗ 2012Г.ЗАЯВИ ЧЕ, НЕВИННИТЕ МОРЯЦИ ЩЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ДО 3 МЕС.ОТ ЗАДЪРЖАНЕТО ИМ НО,КАКТО СЕ ВИЖДА ИЗЛЪГА.КАКВО СТАНА ГОСПОДИН ЦВЕТАНОВ? ЗАЩО И НЕВИННИТЕ БЯХА ОСЪДЕНИ ЕФЕКТИВНО.? НИМА НЕ ЗНАЕТЕ КОЙ СА ВИНОВНИТЕ.