2 502 2

10 години затвор за моряците от „Свети Николай“

Венцислав Михайлов

От 6 до 10 години лишаване от свобода присъди испански съд за българските моряци от кораба „Свети Николай“, на чийто борд на 13 август 2012 г. бяха намерени близо 3 тона кокаин, съобщи Ей Би Си. За всеки от членовете на командния състав е присъден затвор от 10 години, а за изпълнителския състав - 6 години и един ден.

От решението на съда е видно, че испанските власти обвиняват за трафика на кокаина общо 31 души. Капитанът на кораба Иван Станчев е заявил пред съда, че е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Според показанията му той първоначално е отказал да бъде замесен, но след седмица получил обаждане и заплахи, че го чакат проблеми, ако не участва.

Капитанът признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Станчев също така не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не, уточнява сайтът Maritime.bg.

Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораба OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало през тъмната част на денонощието.

Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото.

Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев. Оказа се, че родната прокуратура няма никакви доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда обвини моряците, че са замесени в трафика, и разви версията, че родното МВР знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе обявено, че нашите власти са следили кораба 3 месеца. След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290 кг) изчезна при нагъл обир от съдебния склад в Кадис.

Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби.

Испания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 14:21  03.08.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • иванка
    Отговор
    2 22:24  04.08.16
    КАПИТАНА Е ЗАЯВИЛ ЧЕ,НАРЕЖДАНИЯТА ЗА ПЛАВАТЕЛНИЯ ПЪТ НА КОРАБА СА ИДВАЛИ ОТ ФИРМАТА НА ДОЙЧЕВ.КАК ТАКА РОДНОТО МВР НЕ Е ЗАПОЗНАТО .СЛЕДИЛИ КОРАБА И КАКВО СА РАЗБРАЛИ? ЦВЕТАНОВ ПРЕЗ 2012Г.ЗАЯВИ ЧЕ, НЕВИННИТЕ МОРЯЦИ ЩЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ДО 3 МЕС.ОТ ЗАДЪРЖАНЕТО ИМ НО,КАКТО СЕ ВИЖДА ИЗЛЪГА.КАКВО СТАНА ГОСПОДИН ЦВЕТАНОВ? ЗАЩО И НЕВИННИТЕ БЯХА ОСЪДЕНИ ЕФЕКТИВНО.? НИМА НЕ ЗНАЕТЕ КОЙ СА ВИНОВНИТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай