Last news in Fakti

8 Август, 2016 14:13 2 035 2

Мурад Хамид представлява сериозна заплаха за националната сигурност

  • мурад хамид-
  • шарли ебдо-
  • сериозна заплаха-
  • национална сигурност
Мурад Хамид представлява сериозна заплаха за националната сигурност - 1
Снимка: БТА

20-годишният Мурад Хамид, който беше задържан у нас във връзка с участие в организирана престъпна група за организиране на терористични актове, представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната ни сигурност - това е било заключението на шефа на ДАНС". Това съобщи говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Зетят на един от атентаторите от "Шарли Ебдо" влязъл в нашата страна на 26-и юли от Сърбия с международния влак от Франция. Той е декларирал, че идва за едноседмична почивка. Младежът пътувал сам, с личен багаж. Мурад слязъл у нас в 19:45 на 26-и юли. В 1:30 през нощта на 28-ми юли той се явил на ГКПП "Капитан Ангреево", за да премине през Турция.

Два дена по-късно Мурад Хамид напуска безпроблемно страната, но е задържан от граничните власти на Турция и върнат у нас, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Българските власт го пропуснали, защото той нямал забрана.

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" дава единствено информацията, че лицето е било върнато от Турция, тъй като има данни, че е пътуващ боец, отправили са предупреждение, че се касае за изключително опасно лице, както и че има забрана за влизане в Турция за срок от пет години, заяви Румяна Арнаудова.

Уведомен е бил шефът на ДАНС и той издал заповед за експортирането на Мурад в Сърбия. Междувременно обаче на 29-ти е получено в СГП европейска заповед за арест от главния съд в Париж. Задържането е удължено още, когато СГП е постановила 72 часа арест, а на 2-ри август СГП е постановил също задържането на Мурад. Той не е обжалвал задържането си пред Апелативния съд. На 10-и август ще се гледа постановлението на европейския съд.

Софийският градски съд ще се произнесе в сряда.

Извършвало е дейност, свързана с тероризъм, като е участвало в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Това е основанието, което е заложено във френската Европейска заповед за арест, каза Румяна Арнаудова.

Ако съдът отсъди, че Мурад Хамид е правомерно задържан и никоя от страните по делото не обжалва, то той ще трябва да бъде върнат обратно във Франция.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Такова иказване не съм очаквал. 20 годишен да бъде сам, заплаха за националната сигурност. Ами накажете го, какво чакате, да дойдат още ли ?

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Нещо те е отвял вятъра бе Незнайко,ние не трябва да го наказваме защото той си е обикновен транзитен турист за България и не е нарушил с каквото и да било законите ни.Лошото е че Турция ни го връща на границата,а Франция веднага започва да го иска "за нещо си" и сега е в ареста докато решим кво да правим.Между другото очакваш ли тъй както е САМ , ареста в който е задържан да хвръкне във въздуха и в развалините точно неговия труп да го няма?А сега ше ти дам пресен пример за да разбереш положението:Тъй както причина за мутренската касапница по морето бе предизвикана от зетя на Митьо Очите,така може да стане и в случая с тоя "арестант"...ЗАЩОТО ТОВА Е ЗЕТА НА "МИТЬО ОЧИТЕ" НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!