5 677 0

Анита Мейзер окончателно остава в ареста

Днес, тя за първи път говори и пред медиите

Анжелина Димитрова

Състав на Варненския апелативен съд потвърди задържането под стража на Анита Желева (Мейзер), която е с „мярка за неотклонение” от 17 август тази година и определи като неоснователна жалбата на защитата й против първоначалния аrест, съобщиха от съда.

52-годишната варненка е привлечена като обвиняема по досъдебно производство на ОДМВР-Варна за две тежки, умишлени престъпления - за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга си Николай Димов чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда и за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

Адвокатите на обвиняемата считат, че освен показанията на полицейския служител, няма събрани категорични доказателства, че Анита е предлагала подкуп на длъжностното лице. Пред съда беше представен и американския паспорт на Желева, което според защитата е доказателство, че тя няма намерение да се укрива от правоохранителните органи. Вчера обвиняемата е участвала в съдебно-следствен експеримент, извършен в дома й.

Апелативният прокурор намира, че множеството процесуално-следствени действия, извършени до настоящия момент обосновават предположението, че Анита Желева е съпричастна към двете престъпни деяния, за които е привлечена като обвиняема.

Според обвинението има доказателства, че тя е предложила на полицая подкуп (30 000 лева) „за да не стигне до медиите” новината за смъртта на съпруга й. Прокуратурата счита, че има реална опасност Желева да се опита да подбуди свидетели към лъжесвидетелстване.

И пред този съд обвиняемата заяви, че е невинна и помоли да бъде под домашен ареста, за да съдейства на разследващите.

Варненският апелативен съд намери за неоснователна жалбата на Желева против постоянния арест. Втората съдебна инстанция отказа да коментира събраните до настоящия момент доказателства и потвърди всички основания на Варненския окръжен съд, с които е била определена мярката за неотклонение „задържане под стража” на Анита Желева. Съдът намира, че наличните доказателства водят до обосновано предположение за съпричастието на обвиняемата към двете тежки, умишлени престъпления.

Законът предвижда наказание от 2 до 8 години затвор за непредумишлено убийство и до 10 години „лишаване от свобода” за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

И този съд намира, че е реална опасността Желева да се укрие от наказателно преследване, заради двойното гражданство на обвиняемата, която твърде често е пътувала в много и различни държави по света. Автентичността на представения днес пред съда американски паспорт ще бъде проверена чрез експертиза.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража спрямо Анита Мейзер, привлечена като обвиняема за две тежки, умишлени престъпления - за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга  си Николай Димов чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда и за предлагане на подкуп на длъжностно лице е окончателно.

Роднините на убития приеха решението за оставането на Анета в ареста с аплодисменти. В същото време обвинената за убийството се разплака в съдебната зала, че е невинна, че иска да остане тук и че няма да бяга и иска да докаже на всички, че не е убила Николай.

Днес, за първи път, Мейзер говори и пред медиите.

„Ако всичко трябва да протича по нормален, законов ред, всичко ще бъде нормално. Обаче има силно въздействие на сестра му, която е общински съветник и тя е с такива сериозни връзки в България, че ме мачка по възможно най-долния начин. Съболезнования към нея, към семейството й, но аз съм невинна и искам да го докажа, и искам да умра достойно. Не искам да ме мачкат отвън, защото имайки подобна намеса аз не мога да се боря срещу цял народ, за пореден път. Аз не съм виновна за това, което се случи и искам да го докажа“, заяви през сълзи Анита Мейзер.

Сестрата на покойния Николай отказа коментар.

Според защитната теза на Анита Мейзер, по желание на Николай, тя е затегнала т. нар. свински опашки около врата му, а той разкъсвайки ги с мускули, трябвало да докаже своята физическа сила.

Варна / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай