751 0

Двама бежанци са се удавили в Дунав, други четирима се издирват

Инцидентът е станал преди седмица

Стефанаки Йоанис

Двама бежанци – мъж и дете са се удавили в р. Дунав между дунавските села Арчар и Добри дол. Други четирима се издирват. Това съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 8 септември, но подробностите станаха ясни днес.

По данни на Гранична полиция Русе каналджии са опитвали да преминат незаконно границата и да стигнат румънския бряг, когато лодката им се е обърнала. Тя е била натоварена с поне 10 мигранти. Поради неравномерно разпределение на тежестта лодката е поела вода и е потънала в района на остров Добрина.

На острова граничарите са открили четирима оцелели, които със знаци и жестове посочили, че има още хора в реката. Те обяснили, че са от Ирак, но нямат лични документи, съобщава бТВ.

Тялото на детето е било открито в неделя 11 септември, два дни след обръщането, на 23 км надолу по течението. По-късно през деня е бил намерен и удавения мъж.

Властите разследват съпричастност на български граждани към инцидента, съобщи началника на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев. Водолазен екип от Пожарна безопасност в Монтана помага в издирвателните действия. Търсят се не само жертвите, но и самата лодка. Полицията се надява чрез нея да може да открие и каналджиите.

В този район на реката няма техническо наблюдение и контролът се извършва само чрез обхождане.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай