6 Октомври, 2016 11:28 1 582 0

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Трън

  • прокуратурата-
  • повдигна-
  • обвинение-
  • кмета-
  • трън

Станислав Николов е обвинен за причиняване на тежка телесна повреда на 6-годишно дете при катастрофа

Районна прокуратура – Перник привлече в качеството на обвиняем Станислав Николов, кмет на община Трън за престъпление по транспорта. Той е обвинен, за това че на 13 ноември 2015 г. при управление на автомобил „Фолксваген“ на кръстовище пред училище „Гео Милев“ в гр. Трън е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка и средни телесни повреди на 6-годишния Ивайло Стоянов.

Разследването по делото първоначално се провеждаше под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Трън. С постановление от 20.07.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се проведе в район, различен от района на РП – Трън. Предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността и за да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, главният прокурор разпореди ръководството и надзора по досъдебното производство да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.

Продължилото под ръководството на РП - Перник разследване се проведе от следователи от следствения отдел на Окръжна прокуратура – Перник. Назначена и изготвена бе комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, проведоха се допълнителни разпити на свидетели и се събраха достатъчно доказателства, обосновали привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъплението по транспорта.

Пътно-транспортното произшествие настъпи на 13 ноември 2015 г. в зоната на нерегулирано кръстовище между ул. „Вельо Стоянов“ и ул. „Петко Д. Петков“, пред училищния двор на СОУ „Гео Милев“. От събраните по досъдебното производство доказателства и от заключението на автотехническата експертиза е установено, че Станислав Николов, управлявайки автомобил „Фоксваген“ – Туарег е нарушил правилата за движение по пътищата - не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и не е изпълнил задълженията си при приближаване към място, където се намират деца да намали скоростта, а при необходимост да спре и въпреки предупредителния знак „Деца“ е блъснал 6-годишния Ивайло Стоянов. Николов е избрал скорост на движение 25 км/ч., която не му е позволила при внезапната поява на 6-годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него. По този начин Станислав Николов по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на Стоянов, изразяваща се в травматична роптура на слезката, довела до загуба на слезката и средни телесни повреди – травма на корема с травматична роптура на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. След деянието Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза е установено, че причината за възникването на ПТП не е от технически характер и би следвало да се търси в субективните действия на водача – Станислав Николов, който в зоната на действие на пътен знак „А19“ – „Деца“ е избрал скорост на движение, която не му е позволила при внезапна поява на дете да спре автомобила преди да настъпи удар с детето. „Възможност за предотвратяване на инцидента за Николов е имало, при условие че скоростта му на движение в конкретната обстановка е била не по-висока от 11 км/ч.“, сочат експертите. 

Разследването по делото продължава.

Междувременно с постановление от 03.10.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров отмени постановление на Окръжна прокуратура – Перник, с което бе прекратено наказателно производство за представяне на неверни сведения в писмена декларация и други документи пред ОСЗ – Перник за да получи средства от фондове на Европейския съюз – престъпление по чл. 248а, ал.2 вр. с вр. с ал.1 от НК. Разследването касае действия на Станислав Николов, който в качеството си на земеделски производител, е използвал неистински договори за аренда на земеделска земя. Установен е случай, при който Станислав Николов е представил в ОСЗ-Перник договор за аренда, сключен с починало преди повече от 6 месеца лице.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА