2 118 5

100 мигранти се млатиха в РПЦ-Харманли

21-годишен е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът

Снимка: Харман БГ
Снимка: Харман БГ
Анжелина Димитрова

Масово сбиване на афганистанци и кюрди е станало вчера в 16 часа пред административната сграда на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли, съобщи „Харман БГ“.

По първоначална информация, боят е тръгнал от забележка между кюрд и афганистанец да не се бутат на опашката за регистрации. След това в мелето се включили около 100 души.

Трима са пострадали и са откарани в Спешната помощ в Харманли. Най-сериозно пострадал е 21-годишен, който е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът. Другите двама са с драскотини.

Веднага се се намесили полиция и жандармерия, които са овладели развихрящия се масов бой. По данни на очевидци, са дошли подкрепления и от съседни градове, както и 2 линейки.

„Боят се изнесе към жилищните халета и продължи на талази до около 17.30 часа. Едва успяхме да си тръгнем“, казват свидетели на мелето, работещи в РПЦ-Харманли.

В полицията има задържани за инцидента. Те ще бъдат изведени от центъра и ще им бъде отказан статут.

Това е поредно масово меле в центъра на мигранти в Града на Белоногата, трето /известно/ от края на август т.г. до сега. Една от предпоставките за тези изблици на напрежения е критичното струпване на голяма маса мигранти на територията на бившото военно поделение. Временно изпълняващия длъжността началник на центъра Димитър Захариев каза преди 5 дни, че кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ.  Той информира, че се приемат средно 50 души дневно, имало и ден с по 80. Налице е отново и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.

Къде отиват те, не е ясно. По всяка вероятност към границата със Сърбия, на път за Западна Европа, но заради затегнатия контрол там вероятността да се върнат отново в РПЦ Харманли е голяма. По неофициална информация лагерът в Харманли отдавна е със запълнен капацитет и неговите обитатели са близо 4000. Част от тях вече са и върнатите ни от Западна Европа мигранти, които първоначално са регистрирани в България. Такива реадмисии в центъра в Харманли, според източници, са вече около 300.

Хасково / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • вън
  Отговор
  1 13:11  19.10.16
  "Имигранти биха охранител" "100 имигранти се млатиха" !?!? Кога ще прочетем напр. "Експулсираха 1000 имигранти днес, за утре са предвидени още 600" Стига вече сме търпели тия простотии!

  Коментиран от #3

 • тошибиян
  Отговор
  2 13:25  19.10.16
  НАЛИ ВОЙНАТА Е В СИРИЯ ОТ КЪДЕ СЕ ЗЕМАТ ТЕЗ АФГАНИСТАНЦИ?
 • 7777777
  Отговор
  3 15:27  19.10.16

  До коментар #1 от "вън":

  КОГАТО ИЗБЕРЕМ КАРАКАЧАНОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!
 • мъжкар
  Отговор
  4 19:35  19.10.16
  Ако аз съм начело на държавата тия ги извеждам от страната точно за два дена един циганин няма да остане тука.
 • Картър
  Отговор
  5 13:54  20.10.16
  Проклети да са тези, които заради пари ги пускат тези изроди да влизат безпрепятствено в България и отгоре на всичко ги разселват в обезлюдените от икономическия геноцид райони, ПРОКЛЕТИ ДА СА!!!

Напиши коментар:


Публикувай