Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 16:12 1 993 0

Разпитаха таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса

  • ахмед муса-
  • таен-
  • свидетел

Чувал съм Ахмед Муса да проповядва и за присъединяване към армията на Ислямска държава, заяви той

Разпитаха таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса - 1

„Чувал съм Ахмед Муса да проповядва и за присъединяване към армията на Ислямска държава, чух от други хора, че е казвал, че религиозно задължение на всеки мюсюлманин е да се присъедини към Халифата и да го подкрепя с всичко възможно, говоря за днешния Халифат, който се обяви от Ислямска държава на Багдади на територията на Сирия и Ирак”. Това са част от показанията пред съда днес, дадени от свидетел с тайна самоличност 001, които бяха писмено предоставени на обвинението и защитата, а самият разпит се проведе при закрити врата в присъствието единствено на съдебния състав, съобщи videlinabg.com.

По нататък тайният свидетел твърди, че бил чувал от хора на Ахмед Муса, че християните ще бъдат горивото за ада. Според 001 Ахмед е проповядвал салафизъм и зачитал единствено шериата, а със съмишлениците си споделял, че не са длъжни за зачитат държавните институции, а последователи на дявола били всички, които не спазвали шериата. Насърчавал също мюсюлманите да не са толерантни към другите религии. Свидетелят бил чул и че през Пазарджик са преминавали хора, които отивали да се бият за Ислямска държава в Сирия и Ирак. Те престоявали в града от един ден до една седмица и били настанявани у доверени хора на Ахмед Муса. Той от своя страна имал връзка по интернет с работещи в Германия, както и външно финансиране от Турция, с което била преведена на български книгата „Вероотстъпване”.

Веднага след прочитането на показанията на 001 от съдия Кристина Пунтева, заваляха въпроси от страна на защитата и лично от обвиняемите Александрина Ангелова, по известна като Мелекшен и Ахмед Муса. Адвокатите на обвиняемия поискаха да знаят от кого е чувал свидетелят част от нещата, които касаят казаното в проповедите на Муса, включително и за отсядалите у доверени хора на Ахмед, отиващи да се бият за Ислямска държава.

Проявиха интерес също дали той е ползвал писмени бележки при разпита и имало ли е уточняващи въроси от съда. Процедурата оттук насетне е тези въпроси да бъдат предоставени на тайния свидетел и получените отговори отново писмено да се раздадат на страните по делото. За днес се предвижда разпит на още един от общо 6-мата тайни свидетели на обвинението. Техните показания ще бъдат снемани в продължение на общо три дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА