24 Октомври, 2016 23:00 827 0

Сириец, издирван за трафик на бежанци, ще бъде предаден на германските власти

  • сирийски гражданин-
  • трафик на бежанци-
  • предаден-
  • германските власти

Варненският окръжен съд разгледа делото по същество за предаването на Мохамад М., на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Главния прокурор в прокуратура в Хоф, Германия. Спрямо сирийския граждадин, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, се води наказателно производство, че е подбудил и мотивирал друго лице да извърши 6 пъти превоз на чужди граждани. Мъжът е задържан във Варна на 03.10.2016 г.

Пред съда Мохамед М. заяви, че не желае да бъде доброволно предаден на немските власти.

Съдът прецени, че са налични визираните в закона предпоставки за предаването на сирийския гражданин на компетентния орган, издал заповедта. Получени са и нужните гаранции от издаващата държава, че мъжът ще бъде върнат в България за изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода“, ако бъде постановено такова. Затова ВОС допусна изпълнението на Европейската заповед за арест за предаването на сирийския гражданин с оглед наказателно преследване за 6 престъпления, касаещи нелегален трафик на чужди граждани, извършени в съучастие с друго лице. Съдебният състав взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на компетентните власти на Република Германия.

Определението на ВОС подлежи на обжалване в 5-дневен срок пред Апелативен съд Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА