25 Октомври, 2016 18:27 2 211 1

Разрешение за улов на калкан "отнесе главата" на шефа на ИАРА

  • разрешение-
  • улов-
  • калкан-
  • "отнесе главата"-
  • шефа-
  • иара-
  • янчо янев-
  • златин георгиев-
  • петър генов

Разрешение за улов на калкан "отнесе главата" на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Янчо Янев. Той е задържан заради злоупотреба с близо 60 хиляди лева по еврофондове. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Янев бе задържан при операция на ДАНС и прокуратурата заедно със Златин Георгиев, който е инспектор в ИАРА, и Петър Генов, който е арестуван като помагач.

Арнаудова посочи, че злоупотребата е извършена чрез търговско дружество, представлявано от Бонка Тодорова. Тя е била осъществена в периода март – октомври 2015 г. Дружеството е кандидатствало за европроект с документи с невярно съдържание. Посочените неверни данни са, че дружеството има разрешение за улов на калкан за две години.
Основният извършител е Златин Георгиев, който преди да стане инспектор, е представлявал фирмата, подала документите до ИАРА, и на когото Бонка Тодорова е тъща, твърдят от прокуратурата. Тодорова
не е била наясно, че е подала документи с невярно съдържание. В резултат на неверните данни, предоставяни на ИАРА, е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Престъплението се е извършило със знанието на шефа на ИАРА Янчо Янев.
Извършват се графологични експертизи, които трябва да докажат, че подписите по документите са на тримата арестувани.Иззети са компютърни конфигурации. Предстоят и компютърни експертизи, които да установят какво е било съдържанието на харддисковете на компютрите. Иззети са документи и от ДФ „Земеделие“ и от разплащателната агенция и от Морска администрация. Всички тези документи ще бъдат сравнени, за да се установи дали са идентични на различните места, за да се установи дали няма замесени и други лица“, заяви Арнаудова.
За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.
Арнаудова обяви, че прокурорите ще поискат на тримата да им бъде забранено да напускат страната и ще бъдат заявени искания до Софийски градски съд Златин Георгиев и Янчо Янев да бъдат отстранени от заеманите длъжности в ИАРА.

В момента текат разпити, след което на задържаните ще им бъдат повдигнати обвинения. Разследването се ръководи от прокурори от специализираното звено „Антикорупция" на Софийска градска прокуратура.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fuck nazis

    1 0 Отговор
    САМО!!!