940 0

Шефът на ИАРА вече с обвинение

Негов служител и помагач също се сдобиха с обвинения. Наложена им парична гаранция в разер на 20 000 лв.

Калина Петрова

Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняеми Янчо Янев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), както и Златин Георгиев и Петър Генов съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения.

Янчо Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв.  (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на България), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред  Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание.

Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС.

Петър Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагам, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС.

На Янев, Георгиев и Генов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната.

Факти.бг. припомня, че злоупотребата е извършена чрез търговско дружество, представлявано от Бонка Тодорова. Тя е била осъществена в периода март – октомври 2015 г. Дружеството е кандидатствало за европроект с документи с невярно съдържание. Посочените неверни данни са, че дружеството има разрешение за улов на калкан за две години.
Основният извършител е Златин Георгиев, който преди да стане инспектор, е представлявал фирмата, подала документите до ИАРА, и на когото Бонка Тодорова е тъща, твърдят от прокуратурата. Тодорова
не е била наясно, че е подала документи с невярно съдържание. В резултат на неверните данни, предоставяни на ИАРА, е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Престъплението се е извършило със знанието на шефа на ИАРА Янчо Янев.

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства.

 

София / България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай