1 229 0

Обвиниха четирима за кражба на луксозни автомобили

В организираната престъпна група участва и бивш военен. Крадците са откраднали 19 автомобила

Калина Петрова

Военно окражна прокуратура- Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу четирима участници в организирана престъпна група, специализирала се в кражби на луксозни автомобили на територията на областите Варна и Бургас. За по-малко от година лицата, единият от които военнослужещ в Българската армия са отнели 19 броя моторни превозни средства на стойност над 300 000 хил. лв. от владението на различни собственици.

На съд за осъществен състав на престъпление – участие в организирана престъпна група и множество кражби на леки автомобили, са предадени Искрен Маринов, който образувал и ръководил групата и участниците в нея - бивш старшина първа степен от запаса Цветелин Танчев, Борислав Вълчев и Ивайло Стоименов, всички от град Варна.

Искрен Маринов ръководел и контролирал дейността на другите участници в организираната престъпна група, разпределял задълженията им и създавал организация всеки от членовете да осъществява определена дейност, в резултат на която ръководителят и членовете получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на автомобили и части от автомобили, предмет на престъплението „кражба“, като групата е създадена с користна цел.

Маринов лично осъществявал кражбите на автомобилите, както и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област за набавяне на технически средства - пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства, служещи за нерагламентираното отваряне на МПС и намирал помещения за укриване на отнетите автомобили, като предоставял парични средства за заплащане на наема за тях.

Организаторът на ОПГ контролирал изпълнението на дейностите по придвижването на отнетите автомобили и разкомплектоването им, като давал указания на другите участници кои автомобили да бъдат частично или изцяло разглобени, организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите моторни превозни средства. Контролирал и събирал парите от продажбите.

Цветелин Танчев по указания на ръководителя на групата имал задължението и отговорността по демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на моторни превозни средства, с цел тяхната продажба. Тази дейност осъществявал в гараж във вилна зона „Горна трака”, край град Варна. По указания на ръководителя на групата заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били разкомплектовани отнетите моторни превозни средства.

Ивайло Стоименов имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на отнетите от Маринов автомобили и по негови указания ги придвижвал до гараж, за да бъдат разкомплектовани или подправени идентификационните номера. По указания на организатора на ОПГ заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били складирани откраднатите автомобили и части от такива, пренасял с транспорт автомобилни части от отнетите моторни превозни средства до склад, находящ се в местност „Св. Никола 1” край гр. Варна.

Борислав Вълчев имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на части от отнетите автомобили, за което предоставял собствения си автомобил. В него натоварвал демонтираните части от откраднатите автомобили и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани автомобилни части от отнетите превозни средства с цел последващата им продажба. По указания на ръководителя на групата придвижвал откраднатите от Маринов автомобили до гараж в местност „Голяма могила” във вилна зона „Горна трака” , край гр. Варна.

Организираната престъпна група преустановила дейността си на 19.05.2015 г., когато обвиняемите са задържани при специализирана операция на Регионална служба „Военна полиция“- град Варна под ръководството и надзора на Военно-окръжна прокуратура - Сливен. Разпитани са 58 свидетели и са изготвени 18 експертизи.

Откраднатите автомобили и вещи са на обща стойност - 302 084, 43 лв., като част от тях са възстановени на техните собственици.

 

София / България


Напиши коментар:


Публикувай