799 0

Екстрадират сириец, издирван от Германия

Калина Петрова

Сирийският гражданин Мохамад Мамо, издирван от властите в Германия за трафик на бежанци ще бъде екстрадиран във федералната република, след като днес състав на Варненския апелативен съд потвърди решението на първата съдебна инстанция (ВОС) за предаването му. Компетентните власти в Германия водят наказателно производство спрямо него за шест престъпления, свързани с трафик на хора.

Пресслужбата на Апелативен съд Варна припомня, че Мамо е в ареста от началото на октомври тази година. Той бе задържан на основание  ЕЗА, издадена през август от Главния прокурор на прокуратурата в Хоф, Бавария. Нказателното преследване спрямо него е за «съвместен нелегален трафик на чужденци по търговски съображения в идеална съвкупност» -  престъпления от Наказателния кодекс на Република Германия, и на Закона за пребиваването на чужденците.

Мохамад живее в България от 23 години, има статут на постоянно пребиваващ, постоянен адрес и семейство. Именно заради това съдът е изискал и получил гаранции от Германия, че ако бъде осъден на лишаване от свобода или вземане на мярка, изискваща задържане, Мамо ще бъде върнат в България, за да търпи тук наказанието си.  

Варненският апелативен съд определи като неоснователни възраженията на адвокатите на Мамо, срещу предаването му на немските власти. Спецификата на деянията, описани в ЕЗА («съвместен нелегален трафик на чужденци») не са основание българският съд да откаже предаване на лицето на молещата държава. Няма спор, че извършването на описаните престъпления е започнало на територията на Република България, но и този съд намира, че става дума за задружна съучастническа дейност на поне две лица, свързана с организирането на трафик на хора. Даже и престъпната дейност да е започнала в страната ни, то тя е продължила и реално се е осъществила на територията на Германия. Единствено там се съдържа информация за това какви престъпления са извършени, кои са авторите и при каква форма на съучастие за всеки един от тях. На практика, в Република България не би могло да се проведе разследване и не би имало законова възможност за реализиране на наказателна репресия по отношение на Мамо, както и на свързаното с него лице.

Преди получаване на ЕЗА сирийският гражданин не е бил привлечен като обвиняем и не е подсъдим по дело в България. Освен това Мамо не е изтърпял и не търпи наказание в държава, която не е член на Европейския съюз за същите престъпления.

Апелативният съд във Варна потвърди заключението на ВОС, че няма основания за отказ от предаване на сирийския гражданин Мохамад Мамо, който ще бъде екстрадиран в Германия, за да бъде изправен на съд за трафик на бежанци.

 

София / България

Напиши коментар:


Публикувай