936 4

Ненчев вече е обвиняем

Обвинението срещу мен е смешно, каза той

Анжелина Димитрова

Военният министър в оставка Николай Ненчев е с обвинение за престъпление по служба във връзка с договорите за ремонт на МиГ-29 в Полша.

Днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на отбраната на България Николай Ненчев за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Началното му обвинение е за това, че за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв.

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ненчев се яви в следствието с Радан Кънев, който е негов адвокат.

"Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през тези години. Обвинението ми е малко странно, дори да не кажа смешно, че съм накърнил интересите на РСК МиГ", заяви той.

Днес единствено е повдигнато обвинението, а не са били предявени материалите, каза пък Кънев.

България


Още по темата

 • Второ обвинение за министър Ненчев

  Второ обвинение за министър Ненчев

  Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Николай Ненчев – министър на отбраната за престъпление по служба, представляващо ...
  25.11.2016
  1 281
  5
 • Арнаудова: Ненчев е довел ВВС до колапс

  Арнаудова: Ненчев е довел ВВС до колапс

  Намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във ...
  23.11.2016
  1 467
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:23  23.11.16
  Нещо започнаха да ги притискат тези "НЕВИННИ ДУШИЦИ" бившите Министри направо трябва в затвора на тези скромни хорица. Там ще им се порадват доста направо ще настане такава веселба, но май всичко е прах в очите на хората.
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  2 12:56  23.11.16
  АБЕ БОЙКО МАЙ С КОНКУРС ГИ Е СЪБИРАЛ КОЙ ОТ КОЙ ПО - ГОЛЯМ АЙДУК .МНОГО ГЛАДНИ ТЕЗИ РЕФОРМАТОРИ ТО НЕ БЯХА ВАКСИНИ НЕ БЯХА КОНЮШНИ ДВИГАТЕЛИ ЗА МИГОВЕ АБЕ ДА СТАВА ДЕЛАВЕРАТА. САМ СИ А ВИНОВЕН Б.Б НЕ НАРОДА ТОЙ БЕШЕ ДЛЪЖЕН ДА РАЗВАЛИ ТОЗИ ЦИРК.
 • Рони
  Отговор
  3 13:12  23.11.16
  А тиквата кога ще стане обвиняем?
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  4 14:00  23.11.16
  Тия продажни свине загробиха и малкото ни останала армия в стремежа си да се мазнят на обанана.

Напиши коментар:


Публикувай