1 687 1

Две ефективни и една условна присъди за ДДС-измама за близо 600 000 лева

Калина Петрова

Окръжната прокуратура във Варна постигна две ефективни присъди за двама, избегнали установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Смятаният за двигател на ДДС-измамата Чавдар П. от Велико Търново получи присъда 5 г. лишаване от свобода при строг режим. С присъдата си Варненският окръжен съд постанови и конфискация на една втора идеална част от негов недвижим имот във Велико Търново.

Съучастникът му в схемата за източване на ДДС Теодор К. от Варна, който бе признат за виновен и за пране на пари и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, ще търпи наказание 3 год. лишаване от свобода при общ режим. Състав на Варненския окръжен съд му наложи и глоба от 20 000 лева. Третият участник в ДДС-схемата Пламен Анг. от Провадия бе признат за виновен за пране на пари и осъден на 1,6 год. лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

46-годишният Чавдар П. като представляващ 6 търговски дружества в съучастие с 47-годишния Теодор К. като съизвършител избегнал установяването и плащането на данъчни задължения – ДДС в особено големи размери, чрез затаяване на истина и потвърдена неистина в подадени справки-декларации за ДДС. Общият размер на приспаднатия неследващ се данъчен кредит е в размер на 573 709 лева. Деянието е извършено в периода 5 март 2013 г. - 14 юни 2013 год. като продължавано престъпление.

Третият в схемата – 37-годишният Пламен Анг., бе признат за виновен за пране на пари и осъден за това, че е получил и държал сумата от 49 000 лева, за която знаел към момента на получаването й, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление, извършено от Теодор К. и Чавдар П.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Мариела
    Отговор
    1 12:58  28.11.16
    Хаха...колко безочливо "правосъдие" - източваш ДДС за 600 000, плащаш глоба 20 000 ;) Цирк! Поне пишете състава на тези, които са издали присъдите, сложете и снимки, за да ги разпознаем!

Напиши коментар:


Публикувай