1 577 0

Управител на фирма бе даден на съд за неплащане на данъци

Калина Петрова

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Г. Георгиев за това, че в условията на продължавано престъпление и в условията на посредствено извършителство, като управител на данъчно задължено лице – фирма „Хармония” ЕООД, е избегнал заплащане на данъчни задължения в особено големи размери - 1 945 741 лв.

В периода от 15.10.2012 г. до 14.11.2012 г. в справки-декларации, които е представял в НАП- Варна и НАП- София, за управляваната от него фирма, Георгиев потвърдил неистина – декларирал завишени стойности на данъчна основа на получени облагаеми доставки. В резултат на това се завишава правото на приспадане на данъчен кредит за покупките, които се приспада от данъка за продажбите, подлежащ на внасяне в бюджета на държавата.

Обвиняемият е използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите - отчетен регистър /дневник за покупки /. Деянието е извършено в условията на посредствено извършителство – чрез счетоводителя на дружеството, който чрез електронния подпис на обвиняемия изпратил в НАП по електронен път справки – декларации, съставени въз основа на предоставените й от Георгиев първични счетоводни документи. Счетоводителят от своя страна нямал субективна представа, че тези документи отразяват недействителни сделки.

Предстои насрочване на делото в съда.

София / България

Напиши коментар:


Публикувай