1 Декември, 2016 09:39 1 233 0

В Бургаско разбиха банда от ало измамници

  • ало измамници-
  • полиция-
  • бургас
В Бургаско разбиха банда от ало измамници - 1

31 600 лв., 2 000 долара, 35 евро, златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, са реално възстановените пари на две потърпевши от телефонни измами пенсионерки, които по аналогичен начин са измамени по класическата напоследък схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, съобщават от полицията в Бургас.

В резултат на целенасочените и професионални полицейски действия служители от ОДМВР – Бургас е задържан 67 годишния С.М. от с. Звездец, общ. Малко Търново, който от началото на месец септември участвал в качеството на „муле” / приносител на оставените парични суми и ценни вещи/ в множество телефонни измами на територията на Бургас-град, които предстои да бъдат документирани в детайли.

Последните два от случаите са повече от драстични : при единия, осъществен на 28.11.т.г. 76 годишна жена от Каблешково се оказала жертва на телефонна измама за сумата от 11 540 лв., която изтеглила от банка и оставила до дърво в близост бургаската транспортна болница. Жената получила инструкции да си тръгне за Каблешково, за да не пречи на полицията, като при прибирането в дома си да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, представил й се за полицейски служител, поради което звъннала на тел. 112 и констатирала, че е измамена. При втория случай – от 29.11.т.г. по аналогичен начин е измамена 75 годишна айтозлийка, която изтеглила от два банкови клона сумата от 20 000 лв. и заедно с наличните в дома й - 2 000 долара, 35 евро, 60 лв., златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, оставила в торбичка до детска пързалка срещу гарата в Айтос. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лв. и да ги остави до магазин «Лидъл» зад Автогара «Запад» - Бургас, но установила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

ОДМВР – Бургас съобщава, че при задържането на С.М. и извършеното претърсване на ползвания от него лек автомобил, двете крупни парични суми / в левове и валута/, както и златните и сребърни накити, са намерени и иззети, като предстои да бъдат върнати на двете потърпевши от телефонните измами.

През вчерашния ден са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии по описаната схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“. Опитите са останали недовършени благодарение на съобразителни банкови служители от клон на ДСК и бързите действия на полицейските служители.

Припомняме, че в началото на месец септември служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас задържали 52 годишния криминално проявен П.К., от с. Сирищник, общ. Ковачевци, обл. Перник, който отново в качеството на «муле» взел сумата от 11 680 лв., собственост на 73 годишна бургазлийка, живееща на улица «Славянска». След разговор с пенсионерката бе констатирано, че жената е заблудена по схемата «оказване на съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници». Първоначално е потърсена по телефона от непознат глас, който й наредил да предаде всички налични в дома и по банкови сметки пари, а след това последвало ново телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, който я успокоил и обяснил, че предаването на парите и ценостите може да се осъществи безпрепятствено, тъй като след задържането на телефонните измамници, същите ще й бъдат върнати с прокурорско постановление. Жената се предоверила на «мнимия полицай», отишла в банката, изтеглила крупната парична сума и единствено бързата и адекватна полицейска намеса, подкрепена от прозорливостта на банковия служител, предотвратила извършването на поредната телефонна измама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА