1 737 4

Знаме с надпис "Държавата е халифат" се веело от къщата на Ахмед Муса

Калина Петрова

Дейността на ислямския проповедник Ахмед Муса Ахмед е започнала още от 2003 г., когато над къщата му в кв. "Изток" в Пазарджик се развявало знаме с надпис "Държавата е халифат". Тогава срещу него е водено разследване, приключило с условна присъда. Това е разказал пред съда петият от тайните свидетели по делото срещу 14-те, обвинени в разпространение на радикален ислям и антидемократична идеология, съобщи DarikNews.bg,

Свидетелят бе разпитван от 9.00 до 13.10 ч. В разказа си той описва как Муса станал мюсюлманин под влиянието на Метин Каплан (бел.ред. лидер на забранената ислямистка организация "Халифат") в Австрия. Пазарджиклията е повлиян и от проповедите на турски богослов, известен като Ебу Ханзала.

Според показанията хората от общността на ромския имам са известни като салафити. Свидетелят разказва за гостуванията в Пазарджик през 2013 г. на чужденци, разследвани в чужбина за разпространение на антидемократична идеология, които отсядали в дома на Муса. Споменава поименно босненеца Саид Хюсеинович, както и трима мароканци с холандски паспорти - Даури Дрисс, Зергут Суфияне и Юаерер Енес.

Ахмед Муса излиза от ареста срещу 5000 лева

През 2014-а пък е засечен Айдън Ясар, турски поданик с френски паспорт, също съпричастен към ислямистки формации. През същата година в града е пребивавал и Мурад Йълдъз, турчин с немски паспорт, член на мюсюлманска общност, която симпатизира на Ислямска държава.

Имамът имал два профила във Facebook - Ахмед Муса и Ебу Муса. И в двата качвал проповеди, изнасяни в джамията "Абу Бекир". Чул съм, че има такива, в които той се обявява срещу гласуването, против демокрацията, против светските закони, коментира войната в Сирия, разказа свидетелят.

На видеата Ахмед бил зад бюро, на което е поставено знаме със знака на "Ислямска държава". Той правел и проповеди по конферентна връзка по скайп и пред мюсюлмани в Германия. На проповедите идвали вярващи от Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

Муса признава шериата като основно право, смята християните и евреите за неверници, а шиитите - за по-големи неверници и от тях, твърди още свидетелят. Имамът приканвал хората си да се присъединят към халифата - мястото, където властва шериата.

Профили имали и последователите на Ахмед, които свидетелят изброява с имената и прякорите им. Те също качвали подобни материали. В този на Стефан Александров-Сюлейман, свидетелят твърди, че е виждал снимка на фотошоп със Стефан и Осама Бин Ладен пред знамето на "Ислямска държава".

На заседанието стана ясно, че прокуратурата е протестирала решението на Окръжния съд в Пазарджик за освобождаването на Ахмед Муса под гаранция от 5000 лева. Ако той е на свобода, може да продължи престъпната си дейност, която води повече от 10 години, мотивира се един от прокурорите по делото - Недялка Попова.

Това е третото поред дело срещу него с едни и същи обвинения. Явно няма намерения да спре, каза още прокурор Попова.

Пловдив / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лъва
  Отговор
  1 23:24  01.12.16
  Ега ти и държавата щом пет съдилища не могат да се справят с тоя м...л.Ами като проповядва такива работи дано да не направи грешката да предприеме някви агресивни действия срещу българите защото тогава ще му ПОКАЖЕМ какви сме НИЕ БЪЛГАРИТЕ.
 • БПШ
  Отговор
  2 16:55  02.12.16
  смърт за м.....ла!
 • 3 21:57  02.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • месара
  Отговор
  4 23:45  02.12.16
  тоя изрод защо е на свобода , кой стои зад гърба му !? да се отвори отново лагера в Белене , на такива като тоя мястото им е там !

Напиши коментар:


Публикувай