903 0

Окончателно: 23 г. затвор за мъж, убил приятелката си

Анжелина Димитрова

Варненският апелативен съд потвърди изцяло 23 годишна присъда на Окръжен съд Шумен (ОС-Шумен), произнесена спрямо Веселин Чифудов затова, че през лятото на 2014 г. в Шумен, с особена жестокост умишлено убил Небаат Ефраимова. Втората съдебна инстанция е приела, че присъдените общо 372 хиляди лева обещетения за причинените неимуществени вреди на близките на убитата жена са справедливи по своя размер.

Пресслужбата на Апелативен съд Варна припомня, че 34 годишният подсъдим убил Небаат, с която били в близки интимни отношения. Убийството е станало в квартира на ул. „Ален мак“ в Шумен. Ден преди това двамата имали уговорена среща по случай рождения ден на Веселин, но пострадалата не се появила. Едва в 03 часа след полунощ на 11-ти август двамата се събрали в квартирата, правили секс, след което се скарали. Жената била убита с кухненски нож. Според експертизите, по жертвата са нанесени 13 удара с особена жестокост, като три от тях били фатални, тъй като разкъсали трахеята и шийни прешлени. Осъзнавайки какво е извършил Чифудов споделил с приятели по телефона, взел 100 лв. от дядо си, качил се на автобус и избягал в Турция с намерение да се укрие. Три дни по-късно се предал на турските власти и близо година прекарал в местен затвор до екстрадирането му в България.

В мотивите, с които потвърждава 23 годишната присъда, Варненският апелативен съд определя като неоснователно оплакването на Чифудов за явна несправедливост на наложеното наказание. Интимната връзка между двамата е била в продължение на около две години. Подсъдимият е знаел, че тя е омъжена, осигурявал й е квартира и средства, въпреки честите пререкания. Дори когато се е преместил да работи в Бургас, Веселин е пътувал непрекъснато до Шумен, за да се вижда с Небаат. И според този съд умисълът за извършване на деянието е инцидентен и е възникнал след интимния контакт. Убийството е било извършено с особена жестокост, а жертвата е осъзнавала какво се случва. Като непосредствена причина за смъртта експертите са посочили остра следкръвоизливна анемия.

Втората съдебна инстанция преценява, че ОС-Шумен правилно е определил като най-подходящ „доживотен затвор”, но по силата на процедурата, по която е гледано делото, наказанието е било редуцирано около средния размер - 23 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, което засяга изключителното човешко благо – живота и е съобразена с особената жестокост на извършването. Въззивната инстанция намира, че определеното наказание 23 години лишаване от свобода ще въздейства възпитателно и ще има своята възпираща и предупреждаваща обществото роля.

Решението на Апелативен съд - Варна, с което се потвърждава изцяло 23 годишната присъда на Веселин Чифудов, убил преди две години в Шумен, умишлено и с особена жестокост Небаат Ефраимова подлежи на протест или жалба пред ВКС в 15 дневен срок.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай