22 Декември, 2016 14:46 6 343 5

Спасиха уникални археологически ценности

  • артефакти-
  • спасиха-
  • археология
Спасиха уникални археологически ценности - 1

Уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др., бе осъществена от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. В хода на полицейските действия, продължили близо едно денонощие, бе задържан 60 годишния Д.Д. от с. Съединение, община Сунгурларе, от чийто дом в специално пригоден тайник бяха намерени и иззети 666 монети и други артефакти / пръстени, печати, пломби, медальони и др/.

Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. За извършване на незаконната си дейност 60 годишния мъж използвал метал-детектори / т.нар. „рамки”/ и друга техника. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицейските служители разполагали с данни, че въпросните артефакти ще са обект на трафик зад граница / най-вероятно в Германия/, поради което инициирали светкавична операция по предотвратяване трафикирането на културно-исторически ценности. Същите предстои да бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас.

Д.Д. обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вики

    10 0 Отговор
    До тук от снимките нищо уникално не видях всичките тия неща представляват масов материал , можете да ги видите да се продават на всяка една сбирка в Европа .
    По скоро въпроса тук е ние в Европа ли сме или в анадола ?
  • 2 клан недоклан

    10 0 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ ИМА ГАВРИ СЬС ИСТОРИЯ И НУМИЗМАТИКА?
    ТИЯ БОКЛУЦИ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ И ЗАКУПИ ОТ СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ПО ЦЕНИ ОТ 0.50$ДО 10-20$ И АКО ТОВА Е УНИКАЛНО ЕВАЛА НА МИЛИЦИАТА И ПСЕВДО ИЗМИСЛЕНИТЕ ''ЕКСПЕРТИ И ОЦЕНИТЕЛИ''

    Коментиран от #3

  • 3 свако

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "клан недоклан":

    Нумизматите не са си на мястото и те са разделени , за едните дето са свързани със службите още от едно време са по недосегаеми , другите закона се стоварва с пълна сила върху тях си траят и чакат някой друг да им свърши работата .
  • 4 клан недоклан

    5 0 Отговор
    ТАКА Е СВАКО И ДА ИСКАМЕ НЕ МОЖЕМ ОТ 7/8 ГОДИНИ СЕ ПРОВЕЖДА ЛОВ НА ВЕЩИЦИ НА ТАЯ ТЕМА И ПОТЪРПЕВШИТЕ КАКТО ВИНАГИ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЬПНИЦИ ИМАНЯРИТЕ, ДРУГИ ОБВЬРЗАНИ СЬС ЗАКОН ЛАИЦИ И АМАТЬОРИ И КЛАСИЧЕСКИ СМЕШНИЦИ ТВОРЯТ ИСТОРИЯ И ХВЬРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ НА НАЦИАТА .ДО КОГА ?
  • 5 NEXUUS

    4 0 Отговор
    тези находки че са боклуци,боклуци са .Че това е полицейски кьорфишек, кьорфишек е . НО ЗАЩО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА ЧЕ ТЕЗИ БОКЛУЦИ СА НАМЕРЕНИ С НАЙ ДЪЛБОКИЯ МОНЕТАР НА СВЕТА НЕКСУУС MP ?