22 Декември, 2016 17:46 2 675 8

Оставиха в ареста главния машинист на влака от Хирино

  • хитрино-
  • ареста-
  • главния машинист-
  • влака
Оставиха в ареста главния машинист на влака от Хирино - 1
Снимка: БТА

Шуменският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на главния машинист на дерайлиралия в Хитрино влак Димитър Михнев, съобщи ШУМ. БГ.

41-годишният русенец е с обвинение по чл. 343 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при изпълнение на служебни задължения. За това престъпление законът предвижда от 5 до 20 години затвор.

Именно заради предвиденото тежко наказание съдия Марияна Георгиева прецени, че има реална опасност Михнев да се укрие, въпреки че е с чисто съдебно досие и добри характеристики. Съдът посочи и това, че Михнев е продал недвижим имот 3 дни след инцидента, а също така при едно от полицейските посещения не е бил открит на адреса си.

Прокуратурата изнесе данни за самия инцидент. Според съдебно-техническата експертиза влакът е навлязъл при първата стрелка на гара Хитрино с 80 км/ч при разрешени 40 км/ч, а при стрелка №2 се е движил със 78 км/ч.

Това, според прокурор Маргарита Георгиева, е причината за разкъсването на композицията и дерайлирането на вагоните. Тя посочи още, че вследствие на това се е получила пробойна в цистерна с френски собственик. Това е довело до изтичане на голямо количество течен полипропилен, образувало се е масивно загазоване, а газът е възпламенил печка на твърдо гориво в къща на ул. „Панайот Волов“ №15.

Пред съда защитниците на Димитър Михнев поискаха по-лека мярка. Те заявиха, че в тома с класифицирана информация по делото е приложена справка от ДАНС, в която е посочено като вероятна причина за инцидента и незаключена входна стрелка на железния път в гара Хитрино.

Самият Михнев каза само: „Много съжалявам за инцидента. Моля да не бъда задържан. Няма да възпрепятствам разследването“.

В момента се гледа мярката за неотклонение на втория машинист на влака от Хитрино Радослав Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    9 1 Отговор
    Трябва да вкарат в затвора всички управници от прехода за дет са източвали държавни пари и не са подържали инфраструктурата, а и колко хора са загинали затова, за сметка на това е фрашкано с лимузини и джипове за по 100.000 евра
  • 2 а този вариант 1

    4 0 Отговор
    Да си представим например, че стоката, товарът в някои цистерни е бил дори и на АЕЦ „Козлодуй”.
    През ноември там имаше планова профилактика и ремонт на пети реактор, който приключи към края на месеца. В такъв случай маса радиоактивни материали се изнасят и утилизират първо на място, а после в Русия.
    Пътят е следния – шлеп по Дунава, жп транспорт Русе-Варна, кораб „море-река” до Русия.
    От такъв реактор има маса тонове вода от първи контур (т.е радиоактивния). Всякакви опасни неща. И касети – първоначално с уранов окис, а сега, след процеса в реактора с немалко плутоний в тях.
    Нито пропан-бутанът, нито пропена (пропилен) горят зелено.
    Единственото, което се взривява в зелено, е концентрираната борна киселина.
    Използва се в концентрирания си вид на едно-единствено място – в атомните реактори, понеже кристалите й се разтварят добре във вода. А вода има в първи контур за охлаждане на касетите с уранов оксид. Тя е забавител на неутроните, т.е. на реакциите на верижното делене. Борна киселина изсипваха например в гърлото на зейналото огнена радиоактивна паст на чернобилското туловище!
    Ако се превозва нещо радиоактивно – скрито, в нарушение на правила, в цистерни, задължително ще е необходим забавител на неутроните, за да не се случи най-лошото. Ще е необходим и още един забавител.
    Той се нарича Ербий – химически елемeнт, метал. След престоя си в ядрената пещ той става радиоизотоп с атомно тегло 169. Т.е. излъчва радиоактивност.
  • 3 а този вариант 2

    4 0 Отговор
    Периодът на полуразпад (докато стане безопасен за здравето) е 9.3 дни.
    Т.е. почти 10 дни.
    Правителството евакуира населението за 10 дни, както обяви.
    ––––––––––-

    И забрани да се ползва вода от местните водоизточници.
    Е, те няма как да бъдат отровени с газ.
    Но с изтекли течности в земята – има, и още как.

    Насипа площадки с чакъл под претекст да бъдат основа за тежките кранове. Всеки може да види от снимките, от репортажите, от Гугъл Мапс, че непосредствено до жп релсите вървят успоредни на тях асфалтирани улици и тази опeрация е била излишна.
    Ала е напълно необходима, ако е имало дегазиране и изгребване на «лоши отпадъци». .
    Изми си ръцете с течове в цистерните. Шест дни вече се изнизаха.
    Изми си ръцете с липсата на съответните кранове у нас. С необходимостта да ги докараме от Румъния . Има ги – дори съвсем-наблизо, в Шумен. Има дори 200-тонни. Достатъчно е само човек да потърси обяви.
    Вече тече седмия ден. Обещават до няколко дни – само няколко да се справят окончателно.
    Мисля, че знам докога – до понеделник следобяд. До заветните 9.3 дни полуразпад.
  • 4 шшш

    5 0 Отговор
    Машиниста нормален българин, познавам го , никога няма да направи зло на околните.Защо трябва да го задържат в ареста , каква е тази реална опасност да се укрие ,говорим за честен човек,цял живот в железниците.Изроди, убийци пускат под гаранция , а тука при недоказани обвинения -арест...
  • 5 Леля Гинка

    4 0 Отговор
    Престъпниците от парламента трябва да изкарат някой виновен и най лесната жертва е видиш ли машиниста който уж карал влака два пъти по бързо от допустимото . Нелепо и нагло . Кой машинист ще кара толкова бързо при положение че ,много добре знае че има черни кутии и го контролират диспечери постоянно ?Ма какво се учудвам те милиарди откраднаха от КТБ и потулиха нещата ,че това ли . Само крематориумите ще оправят нещата в тази идиотска държава .
  • 6 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Сами няма да влезнат там, некой трябва да им помогне:)))
  • 7 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Сами няма да влезнат там, некой трябва да им помогне:)))
  • 8 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    ОСВОБОДЕТЕ ЧОВЕЧЕЦА ИДИОТИ