1 486 5

Обявяват Симеон Дянков за издирване, за да му връчат обвинение

Той ще отговаря за престъпления по служба за приватизацията на акции от държавния дял

Анатоли Стайков

Бившият финансов министър Симеон Дянков също ще бъде обвинен във връзка с продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVB през 2011 г.

Това стана ясно на брифинг в прокуратурата. Той ще отговаря за престъпления по служба за приватизацията на акции от държавния дял. Той не е открит на адресите известни на магистратите. Затова той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

С Решение от 01.04.2010 г. на Министерски съвет са одобрени мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика (т. нар. „антикризисна програма „Дянков”). В изпълнение на тази антикризисна програма през 2010г. е била структурирана „Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества. Принципал на това дружество е бил министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.

В изпълнение на цитираните антикризисни мерки Министерски съвет е приел Решение от 14.06.2010г. за прехвърляне на пакети от акции на търговски дружества с под 50% държавно участие, чрез внасяне на непарични вноски в капитала на ДКК. Идеята за структурирането на ДКК е била изцяло на Министерство на финансите, ръководено по това време от Симеон Дянков, с цел приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет. По този начин приходите, в това число и приходите от продажбата на държавния дял от трите електроразпределителни дружества ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет и същите не попадат в Сребърния фонд.

Това подпомага бюджета от гледна точка на бюджетен дефицит, т.е. тези приходи могат да бъдат използвани свободно, но ощетяват Сребърния фонд, в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система /т.нар. Сребърен фонд/ и от това са ощетени българските пенсионери.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тряс
  Отговор
  1 17:22  03.01.17
  Wanted: Dead or Alive! Ами като не могат да намерят Пърдянков, да почнат с началника му. Той поне е с известен адрес - стадиона на Бистришките тигри.
 • abv
  Отговор
  2 19:55  03.01.17
  Симеон Дянков е най- големия некадърник от правителството на Бойко Борисов. Той премахна надбавките за прослужено време и ги вкара в заплатите към онзи момент. Другата му простотия е ,че сложи данък на лихвата върху депозитите т.е. ограбва спестяванията на хората. Гласувайте за ГЕРБ и скоро може да ви сложат данък на въздуха, който дишате.
 • mediator37
  Отговор
  3 20:53  03.01.17
  Прокуратурата започна пет шумни дела срещу пет министри. Да видим до къде ще я докарат. Защо си мисля, че предварително всички знаем крайния резултат.
 • RISES
  Отговор
  4 15:02  04.01.17
  цялата гербераска измет трябва да е в затвора до живот начело с боко тиквоча и цоко кратуната...
 • RISES
  Отговор
  5 12:56  05.01.17
  в затвора тоя неграмотен мошенник,заедно с боко и цоко до живот,за геноцид срещу народа...

Напиши коментар:


Публикувай