Last news in Fakti

15 Януари, 2017 23:00 1 545 0

В Гърция са предотвратили политически убийства

  • пола рупа-
  • гърция-
  • терор

Властите в Гърция са предотвратили убийствата на знакови политици, пише в. „Та Неа”. На мушката на заловената терористка Пола Рупа са били както сегашният министър - председател Алексис Ципрас, така и бившият премиер Андонис Самарас и лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис.

Силите на реда при претърсването на квартирата на Пола Рупа

са открили планове за атентатите срещу двамата политици.

Те са били внимателно следени и събраните доказателства показват, че задържаната терористка е била напреднала в подготовката за извършването на убийствата. През 2013 г. офисът на Самарас беше обект на нападение. Освен това властите имат доказателства, че Пола Рупа е имала информация за колата, която използва Мицотакис, уточнява в. "Етнос".

Тя беше задържана в началото на януари при полицейска операция в южно предградие на столицата Атина. Гръцката полиция е открила автомати „Калашников”, пистолети и боеприпаси в тайна квартира на арестуваната миналата седмица топ терористка.

Пола Рупа беше осъдена за редица терористични нападения, сред които и обстрела с гранатомет срещу американското посолство през 2007 г. Това принуди Държавният департамент да включи Революционна борба в списъка на терористичните организации, припомня в. "Катимерини".

Властите даваха награда от 1 милион евро за залавянето й.

Заедно с Пола Рупа в ареста е й 25 годишна гъркиня, чиято самоличност не се разкрива.

Тяхното притежаване е имало за цел да се използват за сплашване на населението и разрушаване на основните обществото и властта.

Освен това двете жени са извършвали кражби, които са имали за цел да им осигурят пари или оръжие за подготвяните терористични актове.

Телевизия Скай съобщава, че срещу двете жени има обвинения за създаване на терористична организация. Това е ставало при утежняващи вината обстоятелства като изработка, доставка и притежание на оръжие и наркотици.

Предполага се, че Пола Рупа е участвала и в банков обир през миналия септември, при който бяха задигнати около €180 000.

Нейният съпруг Никос Мазиотис излежава присъда от 50 г. за тероризъм. Той лежи в атинския затвор „Коридалос“. През февруари 2016 г. Пола Рупа направи неуспешен опит да отвлече туристически хеликоптер и да освободи мъжа си.

Двойката бе арестувана през 2010 г.,

но половин година по-късно, след изтичането на максималния срок на задържане по време на разследването и съдебния процес, семейството Мазиотис - Рупа беше освободено.

И двамата са били длъжни да докладват редовно на полицейски участък в Атина. Последният път, когато те са били там през лятото на 2013 година. Те и шест други съучастници са обвинени в убийството на двама членове на националистическата партия "Златна зора". Според някои експерти, Революционна борба е всъщност един от дяловете на разбита терористична група „17 ноември“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА