1 245 2

6 години затвор за топ чиновник, присвоил пари

Стефанаки Йоанис

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди на 6 години затвор при първоначален строг режим бившия директор на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция „Социални дейности“ на Министерство на отбраната Димитър Илиев. Това съобщиха от прокуратурата.

Присъдата е за присвояване на парични средства - 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. Заедно с Димитър Илиев, обвинен и осъден е и Милен Ангелов, гражданско лице. Илиев и Ангелов са извършили и документни престъпления, с които са улеснили присвояването.

Освен ефективната присъда Димитър Илиев е с наложена и конфискация на част от имуществото му - ½ идеална част от апартамент в к.к. „Св. Св Константин и Елена" – Варна.

На Милен Ангелов наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково - материални средства за срок от шест години.

Обвинението на Военноокръжна прокуратура – Сливен се отнася за периода от началото на месец април 2008 г. до 28.04.2009 г. Илиев и Ангелов са действали заедно и с план, като са съставили и използвали множество неистински документи и такива с невярно съдържание.

Присвоената сума от 91 617 лв. представлява част от задълженията на Териториална дирекция - Варна по сключени договори за обществени поръчки. Използваните документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително монтажни работи и други дейности.

Илиев разпореждал превеждането на паричните средства по сметки на юридически лица, изпълнители по обществени поръчки, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тези фирми, теглил паричните средства, преведени от ТД - Варна при ИА „Социални дейности на Министерство на отбраната".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 13:13  18.01.17
  Да им е честито на мошенниците.Така трябва да бъде,всички мошенници за дълги години в затвора и кофискуване на имуществото им.
 • гоги
  Отговор
  2 17:26  18.01.17
  даже им е малко трябва и всички осигуровки да им вземат и без право на пенсия и тогава да видим други дали ще крадат

Напиши коментар:


Публикувай