18 Януари, 2017 17:16 1 896 4

Прокуратурата погна незаконно ловувалите депутати

  • прокуратура-
  • погна-
  • незаконно-
  • ловци-
  • депутати

Окръжна прокуратура Ямбол се самосезира от журналистически публикации и възложи проверка за това, че в района на гр.Елхово служители на Държавно горско стопанство са били противозаконно възпрепятствани да извършат служебните си задължения по проверка на документи, удостоверяващи право на групов лов на дивеч.

Припомняме, че мобилната група от Югоизточно държавно предприятие – Сливен е заловила 7 настоящи и бивши депутати по време на лов отвъд закона в резервата край Елхово.

Предварителната проверка по случая е възложена на органите на ОД МВР Ямбол, които ще трябва да съберат информация за това дали са налице данни за извършени престъпления по чл.269 от НК / заплашване с цел принуда на орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, престъпление което се наказва с лишаване от свобода до шест години/; по чл.270 от НК / противозаконно възпрепятства орган на властта да изпълни задълженията си, престъпление което се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева/ и по чл.237 от НК /който, без да притежава ловен билет, убие или улови дребен дивеч, специално указан в Закона за лова, както и онзи, който макар и да притежава ловен билет, убие или улови такъв дивеч в забранено време, в забранено място или със забранени средства, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7/.

Седмината депутати и бивши законотворци са нямали изискуемия от закона график за групов лов, който се издава от директора на съответното Държавно горско стопанство (ДГС). Показали са само разрешително, но без попълнена дата за лова, което дори не е било скъсано от кочана, пише "Старозагорски новини". Ето какво съобщиха вчера от медията.

"Пред нас те попълниха разрешителното и го скъсаха от кочана, но забравиха две неща: първото - че групов лов се извършва от 8 човека до 20 включително, и че трябва да имат график за определения ден за лов, какъвто те нямаха.

След телефонно обаждане до съответното ДГС разбрахме, че нямат утвърден график за лов и в бележката бяха вписани с ръководителя на лова само седем човека", обясни Юсеин Шакиров, който миналата година беше отличен от МЗХ като горски инспектор № 1 на България.

Ловците се опитали да сплашат мобилния екип, заканвайки им се с уволнения.

"Нашият екип изтърпя всичкото, казано по наш адрес, игнорирахме казаното за нас и нашите ръководители, а не бяха ласкави и приятни неща. Ние си свършихме служебните задължения, които имаме по длъжностна характеристика, твърдо убедени, че по-големи от закона на Република България няма...", коментира Шакиров.

По случая са съставени протоколи, предстои издаването и на актове за административно нарушение, след като се уточни ситуацията с имунитета на участвалите в лова настоящи депутати.

Към момента от мобилната група се въздържат от оповестяване на имената на участниците в бракониерския лов. Шакиров уточни само, че шестима са от БСП и един от ДПС.

"Рискуваме да влезем в ситуация на завеждането на дела за клевета срещу нас. След произнасянето на независимия български съд, ще оповестим имената им", заключи Шакиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мобилната група

    9 1 Отговор
    Щом има действащи депутати забравете решението на справедливият български съд да бъде в техен ущърб.
    Най-вероятно е заловилите ги хора от мобилната група да бъдат уволнени незабавно!
  • 2 Мдаа

    8 0 Отговор
    Абе, то не се знае. Само след няколко дена всички ще са бивши депутати...
  • 3 БОКО

    3 0 Отговор
    Изписвайте имената на тези бракониери ,за какво ги криете!
  • 4 Ма аз съм за гъби

    0 0 Отговор
    И като хванаха кмета на Созопол в резерват Ропотамо, със сърната, какво произлезе от това. Документите по разследването ще се "забравят" в някое чекмедже. Няма убито животно. Депутатите са излязли на разходка, и са се заблудили, и са влезли в резервата,ако това изобщо е резерват,а не частно ловно стопанство, с каквито се напълни напоследък. Най много някоя глоба от 200лв за неправилно носене и съхранение на оръжие. А юначният Шакиров ,ще бъде награден ,или повишен.