2 187 8

Задържаха четирима за иманярство

Калина Петрова

Иззети са 1474 бр. старинни монети, старинна гривна от бял метал, 164 бр. бойни патрони различен калибър, детектори за метал, старинни пръстени, остър връх от ковано желязо, старинно кръстче и др. при акция на територията на гр. Стара Загора и гр. Раднево от служители на сектор ПКП при ОДМВР - Стара Загора, съвместно със служители от Първо РУ - Стара Загора, Второ РУ – Стара Загора и РУ - Раднево.

Специализираната полицейска операция е за противодействие на престъпленията с културно - историческите ценности. Извършени са процесуално следствени действия – претърсване и изземване на адреси, обитавани от лицата: З. З., на 39 г., М. Н., на 43 г., А. А., на 24 г., всички от гр. Стара Загора и в дома на Д. Т., на 48 г., от гр. Раднево.

В апартамент в гр. Стара Загора, обитаван от З. З., са намерени и иззети 1121 бр. старинни монети, старинна гривна от бял метал, 164 бр. бойни патрони различен калибър, два детектора за метал и др. В дома на М. Н. в гр. Стара Загора са намерени и иззети детектор за метал, старинен пръстен, 3 бр. старинни монети, остър връх от ковано желязо, старинно кръстче и др. В дома на А. А. в гр. Стара Загора са намерени и иззети 106 бр. старинни монети, детектор за метал и др. В дома на Д. Т. в гр. Раднево са намерени и иззети два детектори за метал, 60 бр. старинни монети, старинен пръстен и множество други старинни предмети.

В хода на операцията са проведени процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, и в домовете на Д .И., на 40 г., от гр. Стара Загора, където са намерени и иззети 2 бр. старинни пръстени, старинна обеца и др., и в дома на Т .А., на 34 г., от гр. Раднево, където са намерени и иззети, детектор за метал, малка старинна ваза, 6 бр. боеприпаси, 184 бр. старинни монети, 8 бр. старинни метални пръстени, старинна керамична фигура изобразяваща човек, старинен колан, както и други старинни предмети.

В ОДМВР – Стара Загора са образувани досъдебни производства за извършени престъпления от З. З., А. А., М. Н. и Д. Т. са задържани за срок до 24 часа. Работата по доказване на престъпната дейност на лицата продължава.

Стара Загора / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ранко
  Отговор
  1 13:30  21.01.17
  Вместо да им плащат на иманярите процент за това което са открили,и да ги откупуват за музеите,те вкарват иманярите в пандиза..Защо бе идиоти.Ако не са те нали всичко което сте иззели щеше да си стои под земята.Каква е ползата от това?Гбупава държава.А тези там монети ,пръстени гривни и т.н. отиват в полза на някой следовател който ги е задържал.Той ще ги продаде и ще се облажи,за сметка на иманярите...Така е в Б-я.Мафиотска държава..
 • 666
  Отговор
  2 16:50  21.01.17
  Нали Бойко ги прие тези закони, за да паднат цените. Сега или играеш с правилните хора, или си у панделата. Намерили са бойни патрони, а никъде не пише нищо за оръжие. Ако имат разрешително за оръжие какъв е проблемът с патроните? Ама съвсем друго звучи като са намерили и патрони.....
 • 3 19:57  21.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ахерон
  Отговор
  4 20:01  21.01.17
  Тъй наречените иманяри,знаят много повече за старинните селища,от колкото археолозите зад дебелите бюра!Исторически,къде какво има,Рим,късен Рим,ранна Византия,Византия,България,селища които никой не знае.Много ходене и труд и много знание,по едно парче керамика се определя кои са населявали района,кога и т.н.и т.н.Водят ги престъпници?Ако държавата плаща процент,не да ги преследва,какви красоти щяха да са в България???

 • наблюдател
  Отговор
  5 20:28  21.01.17
  Какво се случва с т.нар. "иманяри" ? В повечето случай, това са обикновени хорица купили си един апарат и намиращи боклуци по нивите, които според действащият закон музеят трябва да им ги откупи, ако представляват интерес за него или издаде документ, че няма интерес към същите. Така е в редица Европейски страни включително и Англия. България къде е ? В Европа или в Анадола ? Защо толкова години няма политическа воля да се приложи "Английският модел " ???- там нещата работят перфектно и във времето се доказаха, като сполучливи. Проблемът е, че в Бг има десетина иманярски групи, които работят за определени хора във властта и са под тяхната опека и закрила. С тези акции се цели да се игнорират всички останали, а само те да продължат да ровят в земята необезпокоявани.Те са точно и най-големите вандали и гробо(могило)копачи ! Намереното в земята от обикновеният търсач с мижав детектор НЕ Е на никоя политическа партия, депутат или някой от веригата на иманярската мафия.В това число влизат и "видни" археолози и музейни "експерти". То е на първо място на този, който го е открил, защото благодарение на него то е излязло на "белият свят" и ще достигне до хората в някой музей, но за това музеят в лицето на държавата е ДЛЪЖЕН да го оцени и заплати, както е по ЗАКОН.Като това трябва да стане по реални и актуални цени, както е във целият свят ! Само, че тази измислена държава явно не е част от света и и Европа. За доказателство на написаното от мен, защо Фак
 • Вежди ага ефенди
  Отговор
  6 01:25  22.01.17
  Поредната ялова и поръчкова акция на айляците от полицията . Предизборно уж че нещо правят , погнали страховитите иманяри , заплахата на културата с турчин за министър . И какво от това , знаят ги по големите иманяри щото едни други се топят и какво ще стане сега - ами нищо , само театър "Имаме полиция и тя прави нещо " особено пред изборно . В държавата няма хора и престъпност вече няма и престъпниците избягаха на запад и кой ,кой , а , иманярите ще погнем в престъпния закон който търси металдетектор е престъпник . Ми то в цивилизованя свят тогава е пълно с тежки престъпници а там закона не им обръща внимание , защо ли ? Сега ще ви кажа . В България безчинства една изключително тежка партийна мафия ,която умишлено криминализира притежанието и търговията с монети за да може всичко тя да взима на безценица с подставени прекупвачи .И ако на запад е нормално през почивките да излезнеш с детектор сред природата , тук е углавно престъпление . Но не остана много , народа му писна вече от терор и геноцид .
 • цезар
  Отговор
  7 10:41  24.01.17
  момчета с писане и коментари няма да стане.Трябва организация и там на площада с апарата и лопата , а не да се крием зад измислени имена .
 • Иванов
  Отговор
  8 14:47  28.01.17
  Коментарите са дадени ,точни и ясни държава !!!Пенсионер работил почетно и достойно да живее с 150 лв.пенсия пву.кои държи танкерите корабите самолетите производството на редки метали електростанциите,оня дето само тои можел да прави магистрали и се хвали че къщата ми е на високо и до там си е направил асансьор,тези дето пазят горите да си ловуват когато желаят , всички им е в ред та тръгнали да търсят ръждясалите монети дето мониторите вървят по 14кл из прясно изпраните ниви да намерят една а може и хич.Това е положен труд и трябва да се плаща,както навсякъде по Европа

Напиши коментар:


Публикувай