Last news in Fakti

3 Февруари, 2017 07:45 1 084 2

Количеството на фалшиви евробанкноти е намаляло

  • фалшиви пари-
  • евро-
  • банкнота-
  • европейска централна банка

През миналата година престъпници по целия свят са пуснали в обръщение 684 000 фалшиви евробанкноти

С пускането в обръщение на новата банкнота от 20 евро времената за фалшификаторите на банкноти станаха по-тежки. През миналата година престъпници по целия свят са пуснали в обръщение 684 000 фалшиви евробанкноти, съобщи Европейската централна банка (EЦБ) във Франкфурт, цитирана от ДПА.

Това е с 24% по-малко в сравнение с пика от 2015 г. (899 000 фалшификата). В Германия банките, търговците и полицията са изтеглили от обръщение 82 150 фалшиви банкноти, което е с 14% по-малко от предходната година. Но въпреки спада, това продължава да е второто по височина ниво от пускането на единната европейска валута в обръщение през 2002 г.

Най-вече преработената банкнота от 20 евро, която беше емитирана през 2015 г. прави занаята на фалшификаторите по-труден. „Пускането в обръщение на серията банкноти „Европа“ се отрази положително върху броя на фалшификатите и доведе до един забележим спад на фалшивите банкноти от 20 евро“, обобщи управителят на Германската федерална банка Карл-Лудвиг Тиле.

В сравнение с 2015 г. броят на фалшивите банкноти от двадесет евро е намалял почти наполовина. Подобрените защитни елементи като портретния прозорец в холограмата и смарагдовото число до момента са се доказали като сериозна пречка за фалшификаторите.

През миналата година щетите в Германия са намалели от 4,4 милиона на 4,2 милиона евро. Фалшивите банкноти от 20 евро са паднали до 20 217 броя (предходна година: 38 000 броя). Техният дял в общото количество на фалшификатите е намалял с 15 процент-пункта достигайки 25%.

Любимата банкнота на фалшификаторите е била банкнотата от 50 евро. Нейният дял при фалшификатите е достигнал 61%. Преработената версия на оранжевата банкнота с подобрена защита трябва да бъде пусната в обръщение от 4-ти април. Федералната банка се надява така да постигне подобен ефект като при банкнотата от 20 евро.

През изминалата година фалшификаторите на евробанкноти са нанесли в световен мащаб щети в размер на близо 40 милиона евро, през 2015 г. те са били на стойност 39,1 милиона. Основната причина за ръста е един случай в Англия, където на един търговец на диаманти е било заплатено с фалшиви банкноти от 500 евро и то в особено голям размер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Много малко, бе! У нас има толкова способни люде, сещам се за един в Първомай - Растера. Сигурно се е напечатал за момента човека и затова са толкова малко!
  • 2 Дедо Кури

    0 1 Отговор
    Е па рано е чакай да почне активния сезон!