8 Февруари, 2017 03:15 1 484 3

Хлапе опря газов пистолет в слепоочието на съученик

  • хлапе-
  • опря-
  • газов пистолет-
  • слепоочие-
  • съученик

70% от общо 159 престъпления и прояви на малолетни и непълнолетни през 2016г. в Пловдив са извършени от ученици

Хлапе на 13 години от Пловдив опря газов пистолет в слепоочието на свой съученик. Причина да го направи била тяхна детска кавга – спънали се, ударили се и се провокирали. Малчуганът бил предаден на специалистите от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Пловдив, съобщи зам.-председателят на комисията Петко Василев при отчета за работата на колегите му през миналата година, цитиран от "Монитор".

Случаят с ученика с газовия пистолет бил само един от общо 159-те престъпления и противообществени прояви на малолетни и непълнолетни за 2016г. 70% от тези престъпления са били извършени от ученици, отчетоха от комисията. При детето с пистолета се задействала и прокуратурата. Оттам установили, че ученикът купил газовото оръжие срещу 10 лева от свой приятел. Извършителят нямал никаква представа, че пищовът не можел да стреля, защото това било констатирано по-късно от направена балистична експертиза. При друг случай непълнолетен хлапак хвърлил лопата срещу входната врата на училището си в знак на протест заради съдържанието на написана от учителите му характеристика. Документът му трябвал за преместване в друго училище. Най-странното в случая било, че родителите подкрепяли своето дете в противообществената му проява. Възрастните смятали, че те трябва да определят какво да е съдържанието на характеристиката, а не учителите, за да нямал синковецът им проблеми в новото школо.

От комисията работили с две момчета на 12 и 13 години, които се сбили в двора на училището си. Набитото получило сериозни травми – счупени носни костици, разкъсно-контузна рана и сътресение на мозъка. Друг малолетен пак от Пловдив с камък счупил ръката на дете на 6 години, което било оперирано.

Изкуството да се краде било приоритет на групичка хлапета, които в продължение на 7-8 дни миналата година обирали монетниците на масажен салон. Децата успявали да баламосат собствениците и служителите на салона, който бил на два етажа. Освен, че се местели от единия етаж на другия, хлапетата подновявали състава си в различните дни. Така успели за няма и седмица да измъкнат между 150 и 200 лева от монетниците в салона. Един от начините да крадат от машините бил да развият болтчета и така да отворят монетниците им, но имало и случай да ударят силно и да развалят устройството. Обсебен от марихуаната 17-годишен пловдивчанин пък признал на психолозите на комисията, че посегнал към дрогата заради кавгите между родителите му. „Аз започнах с марихуаната, защото майка и баща ми бяха в постоянно лоши отношения, които се пренасяха към мен и това ми тежеше”, казал той.

През 2016 г. престъпленията и противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни в Пловдив, са били с 12 повече от предходната година. 129 хлапета са извършвали престъпления през миналата година. Най-честите престъпления са кражбите – общо 104 за годината. Децата крадат телефони, монети от апарати, дрешки и парфюми от моловете. С около 30 повече са децата, които са станали жертви на престъпления. Два пъти повече са изнасилените деца през 2016г. в сравнение с 2015г. – общо 4. Блудствата с деца през миналата година са 12. 19 хлапета са били жертва на грабеж, а 50 – на кражби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално детство

    2 3 Отговор
    Ние също се трепахме постоянно, а после бабите клюкарки снасяха на бащите ни и ни биеха допълнително вкъщи. Даскалките в училище биеха по-силно и от баща ми - постоянно бях с разцепени устни от шамарите на класната, а и до днес имам белег на едната буза от пръстена и. Скоро я познах, когато слизаше по стълбите в подлеза от който излизах, обърнах се да видя има ли хора па шибнах подсечка и си продължих по пътя - не знам оживяла ли е ама беше заледено и сигурно се е търкаляла докрая :))

    Коментиран от #3

  • 2 Роман дизел

    2 0 Отговор
    Малко са те драли трябвало е да те довършат , грешката ще я осъзнават тепърва
  • 3 Павел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално детство":

    Това няма смисъл... Ти си постъпил доста глупаво. Трябвало е просто да я заведеш на почерпка в Шератън, да идеш до тоалетната и тяд а остане да плаща сметката..! ти си жесток... Ако бе постъпил както описах, щеше да я боли цял живот.... Само като чуе името Шератън и ще подскача... Умителските заплати не са високи и не са митничари.... ти депутати...