8 Февруари, 2017 16:13 1 636 1

Менте дансаджия обвинен в измама

  • менте-
  • дансаджия-
  • обвинен-
  • измама

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Стойко Д., на 40 г., за това, че в Пловдив и в Карлово, в периода от юни 2015 г. до юли 2016 г., при условията на продължавано престъпление, се е представял за полковник от МВР и служител на ДАНС, с цел да набави за себе си имотна облага. Държал е в заблуждение пет лица и с това им причинил имотна вреда на обща стойност 20 771 лева. Той е предаден на съд и за това, че е държал огнестрелно оръжие, без да има за това разрешение.

През 2015 г. Стойко Д. имал нужда от финансови средства и взел решение да подобри имотното си състояние, като се снабди с пари по неправомерен начин. Планът му включвал да започне да се представя като служител в МВР и ДАНС и да заблуждава, че може да уреди работа в службите.

Стойко Д. се запознал с пострадалия И.К през април 2015 г. Обяснил му, че имал връзки в “ДАНС и в министерството”. Двамата се срещнали няколко пъти. Обвиняемият казал на пострадалия, че можел да му намери употребяван автомобил, марка „БМВ 335“ от службите на ниска цена, който щял да бъде бракуван. През юни 2015 г. пострадалият първоначално предал 500 лева за закупуване на колата, а след това още няколко суми за изваждането й от гаража, за такси и застраховки. Пострадалият не получил колата. Търсил няколко пъти по телефона Стойко Д., който не отговарял или обяснявал, че се намирал в чужбина, а хората, от които зависело предаването на автомобила, били на почивка. Причинената имотна вреда на И.К. е в размер на общо 1000 лева.

През март 2015 г. пострадалият И.Т., който бил пенсиониран военен, се запознал в гр. Пловдив с Стойко Д. Обвиняемият му се представил за „син на министър“ и за действащ офицер от ДАНС. Той обещал да му съдейства за намиране на работа като „отговорник на секретна военна поща“, за което му поискал 100 лева. Пострадалият предал сумата в Пловдив, след което двамата не се срещнали повече.

През октомври 2015 г. Стойко Д. се срещнал в Карлово с третия пострадал - П.Н. и му се представил като „полковник Николов-служител от службите“. Обяснил му, че е с високо обществено положение и позиция в ДАНС. Уверил П.Н., че може да му намери работа в службите в София. Така за времето от октомври 2015 г. до април 2016 г. Стойко Д. причинил имотна вреда на П.Н. в общ размер 13 261 лева. Парите получил за заплащане по оформяне на различни документи - медицинско свидетелство, разрешително за оръжие, наем за апартамент в София, курсове за работа в европейска служба и др. При поредна среща Стойко Д. поискал и пари от пострадалия под предлог, че са нужни за намирането на свидетел, който да даде показания в негова полза, за да не бъде арестуван.

Междувременно Стойко Д. обяснил на П.Н., че имало възможност за назначаване на още три лица в службите в Пловдив. Попитал го дали познава сериозни хора. П.Н. споделил с двама свои колеги, че Стойко Д. можел да им помогне да започнат работа в ДАНС, МВР или Военна полиция. Обвиняемият се свързал с тях и се представил за „полковник Николов“. По същата схема им искал пари за документи, курсове, разрешително за оръжие и др. Пред тях симулирал, че разговаря с „важни хора“, които щели да им помогнат да започнат работа в службите. Обещавал заплата от 1 800 лева. На един от пострадалите му обяснил, че може да го уреди да стане началник на автопарк във Военна полиция, но трябвало да изкара курс, а ако не можел да посещава лекциите, предложил да изпрати друго лице вместо него. Пострадалият го попитал дали трябва да плати и за тази услуга. Обвиняемият отговорил, че нямало да обсъжда финансови проблеми, защото бил болен от левкемия, оставало му малко да живее и искал да помогне на приятели. От този свидетел получил общо 5 750 лева за “уреждане на работа”, а от неговия колега, пак за същото, взел сумата от 660 лева.

След получен сигнал в ДАНС служителите предприели необходимите действия и сигнализирали в отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР-Пловдив. Незабавно били извършени следствени действия и Стойко Д. бил задържан на 26 юли 2016 г. При извършен обиск в дома му е била иззета незаконна ловна пушка и девет броя боеприпаси.

Стойко Д. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    При управлението на Тодор Живков нямяше телефонни измами и токива описани в статията, защо ли ? Защото имаше работа и спокойствие.