Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 11:25 1 755 8

Циганин от Факултета изсича Западен парк

  • сеч-
  • дървета-
  • западен парк

Възмущение, безнаказаност и институции с вързани ръце

Циганин от Факултета изсича Западен парк - 1

Изсичането на дървета във втория по големина парк в София – Западния, продължава с години. Според жители на околните квартали всеки ден в парка влизат каруци от кв. „Факултета“, мястото вече прилича на сечище, а скоро от него може да остане само поляна.

Оказва се, че полицията няма какво да направи, защото... престъпление няма.

Преди дни потребител на платформата „Аз, репортерът“ ни изпрати любителското видео, на което се вижда един от бракониерите.

Мъжът твърдеше, че не ги е сякъл лично, а само ги събирал от земята. След като излъчихме клипа, репортерът на „Тази сутрин“ Валери Каблан отиде в парка и намери същия човек, който отново сечеше дървета. Пред нас той заяви, че идва за пръв път, не сече, а събира.

В близкия квартал "Факултета" повечето хора се топлят на дърва.

„Всеки, който иска, идва в парка и си сече“, обясни пред камерата ни Петър – жител на „Факултета“. „Незаконно е – призна той – но всеки си прави каквото си иска. Нашата държава е такава“.

От полицията коментираха, че паркът не е от горския фонд и това ограничава възможността за наказания.

Нямаме правомощие да образуваме досъдебно производство срещу извършителите. Няма престъпление, обясни началникът на III РУ комисар Калоян Милатенов.

Според еколози незаконната сеч намалява шансовете за чист въздух в София.

„Щетите може да ги види всеки. Това са десетки дървета. На едно такова дърво му трябват между 20 и 40 години да израсне и да се върне в същия си вид“, каза Васил Гюров.

От Общината пък увериха, че търсят възможност за поставяне на осветление в парка и за забрана на достъпа за каруци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Пешо

    4 0 Отговор
    То тая сеч я има откакто го има и Факултето ....а защо ли а
  • 2 яж дърво

    9 0 Отговор
    М....те, където минат трева не никне !!!
    След като изсекат парка, ще си направят колиби там, защото бързо се размножават и разширяването е неминуемо !
    Но са защитен вид и действия срещу тях няма да бъдат предприети !?
    Дори по новините надлежно им обясниха, че това не е горски фонд и че имало някакви общински глоби, които обаче за тях не важели, защото нямали пари да ги платят!?
    Е това е положенито - термити в действие!
  • 3 гощо

    9 0 Отговор
    Постоянно някой изревава от полицейски произвол! Ето възможност на БГ полицаят да си превиши правата без никой да го упрекне! БОЙЙЙЙЙЙЙ..........ПО БАЙ М....Л да видим дали пак ще сече?!?!? Според мен отряда за бързо реагиране,поделението за борба с масовите безредици и други подобни могат да потренират в Факултето и подобни места?!?!?

    Коментиран от #5

  • 4 Секача

    9 0 Отговор
    .аси как съм се минал. Аз на 80 лв купих кубика, а то можело и безплатно. Борисовата градина част ли е от горския фонд? Не че нещо ама ми е по близо. Дали да не се престоя на мургав събрат, че за белите може и да е незаконно?
  • 5 JEEP

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "гощо":

    Боя за съжаление ще го отнесеш ти! М....лите ги пазят една камара организации. Питай който полицай искаш дали смеят с пръст да ги пипнат. Зад нашите гърбове не седи никой. Българите не сме едиини като тях и няма кой да ни защитава. Това е положението в Булгаристан.
  • 6 Я па Я

    0 0 Отговор
    А па я шом тъка стауа ше вади бичкиуту и почваме герену. На комшито парнуту мо скупо. Па на наси ке е бесз паре. Нека се поти.оти ке го ебем у муршуто. Ко праиш!? епа врата не виииш ли.сино футболер ша стаа да знаиш?
  • 7 бббббб

    2 0 Отговор
    Открихте Америка.Сече се от 10години.Ама нали са избиратели.
  • 8 Лотос

    0 0 Отговор
    Няма коментар!