989 1

Осъдиха избягал затворник за отвличане и стрелба по полицаи

Мартин Христов

Осъдиха на 18 години затвор опасен рецидивист, който отвлече таксиметров шофьор и направи опит да убие полицаи с незаконно оръжие, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

41-годишният Димитър Братанов, известен с прякора Кокала, бе предаден на съд с три обвинения от Окръжната прокуратура в Силистра - за отвличане на таксиметров шофьор, опит за убийство на четири лица от състава на МВР, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, и незаконно държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в голямо количество.

И трите престъпления Братанов извършил след бягство от варненския затвор на 31 май 2016 г., където бил преместен от затвора в Белене на по-лек режим на изтърпяване на поредна ефективна присъда, а стрелбата срещу полицаите – по време на операция за задържането му.

След бягството от затвора Братанов пристигнал в Силистра. Укривал се в необитаемо бунгало извън града. Намеренията му били да се срещне с трима познати, за които смятал, че са го измамили при продажбата на жилището му, като му платили по-малко пари, отколкото очаквал. За да раздаде собственото си правосъдие, той се снабдил с „Макаров“, револвер, взривни вещества и боеприпаси. Знаел, че го търсят заради бягството, и се преоблякъл като жена.

На 29 юни 2016 г. с рокля, перука, шапка с периферия и въоръжен посетил офиса на тримата свидетели, които продали жилището му. Поискал среща с единия от тях. Тръгнал към дома му, когато бил засечен от два полицейски автомобила. В процеса на преследването той няколко пъти произвел изстрели срещу полицейските служители.
На кръстовище в Силистра се качил в такси и насочил оръжието към шофьора. Разпоредил му да кара към село Айдемир. Таксито било засечено от полицейски автомобил, който препречил пътя му. Братанов заповядал на шофьора на спре, излязъл от колата и избягал. Полицейските служители му заповядали да спре и да хвърли оръжието, но опасният рецидивист произвел изстрел срещу тях. Когато разбрал, че не може да се измъкне от полицейската блокада, Братанов се освободил от пистолета и револвера и се предал.

Осъденият на 18 години лишаване от свобода мъж е с богато криминално минало. Осъждан е десет пъти и е един от извършителите на бомбения атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра.

Силистра / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • nbgl
    Отговор
    1 19:22  16.02.17
    Ехааа какъв бабаит. Сега пак ще го е..т в затвора ама без вазелин.

Напиши коментар:


Публикувай