28 Февруари, 2017 08:08 1 032 1

Протест заради смърт на колоездач

  • колоездач-
  • мартин ганчев-
  • смърт

Приятелите и колегите на загиналия колоездач Мартин Гачев искат справедливо наказание за шофьора на ТИР-а, който го блъсна и уби, и ще протестират днес.

41-годишният Мартин Гачев беше прегазен миналата седмица на пътя за Калотина от камион, управляван от турски гражданин. Мартин тренирал, когато шофьорът на тира го застигнал и ударил, обясниха от МВР.

В понеделник вечерта съдът остави шофьора в ареста.

Велосипедисти се събират на площада при НДК в София днес в 19 часа на протест и отдаване на почит на Мартин Гачев.

Гачев членуваше в Колоездачен Клуб “Булвело” и беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в шосейни състезания за любители, в състезания в планината и записа редица успехи, отбеляза bTV.

Приятелите му от Колоездачен Клуб “Велосити” организират протесттa, с който искат да поставят искания за:

- Отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата;

- Правителството да вземе всички възможни мерки за опазването на живота и здравето на гражданите, които представлява;

Отнасяне с цялата строгост на закона от страна на отговорните органи по случая;

- Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на Мартин Гачев;

- Най-тежката възможна присъда от страна на съда;

- По-голяма осведоменост, обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия.

Колоездачите призовават всички велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    1 0 Отговор
    на рязаните келеши винаги им се раазминава, вместо да му джастнат една доживотна без право на замяна, някой ще плати 20,30 000лв и оп, готово, а тоносно по-голямата осведоменост и обучение на шофьорито, хубу, ами кой ще осведоми малко тия "уязвимите' , че и те имат задължения, ане само права, че и те носят малко отговорност и че не са на разходка в гората и те така, щото едно време, когато взех книжка имаше глава велоПЕДИсти и пишкоходци, но уви, сигурен съм, че никой не ги е виждал и чувал, камоли чел, а относно ттренировките на тея с колата ИЗВЪН града, повечко згазени трябва да има, изглежда това е нячинът да се научат, че никой не е длъжен да им търпи своеволията и тъпите възлгеди за света около тях