28 Февруари, 2017 12:54 2 020 1

Съдят полицаите, задигнали цигари за над 2 млн. лв. от склад с улики

  • полицаи-
  • откраднали-
  • цигари

Тримата служители на МВР, които бяха задържани за кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., представляващи веществени доказателства, са привлечени като обвиняеми.

Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов се изправят пред съда за кражба от склад на МВР в с. Згалево. Деянието е извършено през 2014 г., при условията на продължавано престъпление, чрез използване на техническо средство и моторно превозно средство, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Христов, Маринов и Дамянов са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа и предстои утре – 01.03.2017 г. да бъде внесено искане в Окръжен съд гр. Плевен за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.

От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен.

Припомняме, че под ръководството на СЗ “Антикорупция“ - СГП се провежда разследване за извършена кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., представляващи веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура - Плевен.

Досъдебното производство на РП - Плевен е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи – престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Като веществени доказателства са били иззети 621 475 кутии цигари без бандерол, предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складова база на МВР, находяща се в с. Згалево.

На 28.03.2016 г. е била извършена проверка на складовите помещения на МВР в с. Згалево. Установено е, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР - Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв.

Досъдебното производство е образувано от РП - Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП.

На 27.02.2017 г., след предварително разрешение на съдия от Окръжен съд – Плевен, следователи от НСлС, активно подпомагани от служители от Дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР, извършиха претърсвания и изземвания от жилищата на обвиняемите лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокурор

    2 0 Отговор
    Те всички ченгета са крадци/////