2 016 0

Спипаха опасни измамници

Ощетили жители на Провадия с над 200 000 лв.

Калина Петрова

След упорито разследване служители на отдел „Икономическа полиция” в ОД МВР – Варна, съвместно с колегите им от РУ - Провадия, са установили и задържали 33 - годишната А.А. от град Дългопол и 54 - годишната Г.А. от село Житница.

Според събраните до момента данни, от началото на 2015 г. до момента, двете жени са успели да измамят повече от двадесет жители на Провадия, Дългопол и Житница общо с над 200 хил. лв. Схемата, по която действали била следната. В началото А.А. и Г.А. успявали да убедят жертвите си да им заемат малки суми пари с обещанието да им ги върнат в срок и с лихва. След време започвало искането за по-големи суми, а предлогът бил, че уреждат голям банков кредит, от който ще се издължат на заемодателите си. Веднъж влезли в схемата, жертвите се принуждавали многократно да дават нови и все по-големи суми с надеждата, че по този начин ще могат да си върнат своето. Стигало се до там, че част от тях продавали имоти и вземали заеми от техни близки, познати и банкови институции, които давали на двете жени отново за да получат парите си.

В хода на проведеното разследване криминалистите са извършили претърсвания на три адреса, ползвани от А.А. и Г.А. Открити и иззети са множество банкови документи, записки, заложни билети, компютърни конфигурации, СИМ карти и мобилни телефони, имащи отношение към извършените престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Провадия. На една от жените е повдигнато обвинение и е взета мярка за неотклонение парична гаранция, както и забрана за напускане на страната. Работата по случая продължава.

Варна / България


Напиши коментар:


Публикувай