14 Март, 2017 15:07 1 401 0

Цацаров погна прокурорка, уреждала приятеля си на работа

  • сотир цацаров-
  • прокурорка-
  • назначение-
  • райна бачева

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева от Районна прокуратура Благоевград.

Причината са допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предложението до прокурорската колегия на ВСС се основава на резултати от проверка на отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на гражданин за недопустимо поведение на Бачева.

В края на 2013 г. прокурорката позвънила на служител в охранителна фирма в Благоевград и му разпоредила да се яви при нея незабавно. Когато той дошъл, тя поискала от него да ходатайства пред собственика на фирмата да бъде назначен на работа неин приятел.

Охранителят отговорил, че тези решения зависят единствено от собствениците, което предизвикало гнева на прокурор Бачева. Със заплашителен и нетърпящ възражения тон тя заявила:

„Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не те. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда?“

След тази реакция, охранителят обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на Бачева и си тръгнал.

В продължение на две седмици след това, тя всеки ден по три пъти му се обаждала, за да пита какво е направил по поставената му задача. Едновременно се свързала и с управителя на охранителната фирма, от когото посикала същото.

Така приятелят на прокурорката бил назначен в охранителната фирма. Около година по-късно обаче, след като Бачева и той се скарали, тя отново се свързала със служител на фирмата и този път поискала той да бъде уволнен.

Думите й били: „Аз го назначих, аз ще го махна!“

Такъв разговор тя провела и с друг служител, на ръководен пост, когото също повикала в кабинета си. Заявила му категорично, че трябва да намери начин и да уволни бившия й вече приятел на всяка цена, добавяйки същото:

„Знаеш какво работя. Колелото се върти. Сега аз имам нужда от теб, утре ти ще имаш нужда от мен“.

Опитът на Бачева да въздейства и на управителя на фирмата обаче се оказал неуспешен. Той й заявил, че това, което тя иска от него не може да стане, и трябва да престане да му звъни по телефона.

През пролетта на 2015 г. Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си и "Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин“.

В своята съвкупност, изложените по-горе обективни факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт. Тези действия представляват дисциплинарно нарушение и главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност, се казва още в съобщението на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА