15 Март, 2017 13:28 1 023 1

Четири години затвор за шофьор, убил две жени на пътя

  • шофьор-
  • убил-
  • жени

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца, съдът призна за виновен Л. Войнов за причиняване на смърт на повече от едно лице, вследствие нарушаване правилата за движение по пътищата. Наложеното наказание е четири години „Лишаване от свобода“ и лишаване от правото да управлява МПС за срок от шест години.

Подсъдимият Войнов е правоспособен водач и работел като шофьор във фирма от гр. Дупница. В изпълнение на служебните си задължения, включващи изкупуване и превозване на мляко, на 20.07.2016 г. той бил изпратен от гр. Дупница до с. Цибър, общ. Козлодуй, със служебен камион - цистерна марка „Форд Транзит“.

След като се срещнал около 16 ч. с колегите си в близост до изхода от гр. Враца към гр. Мездра, той продължил в същата посока с намерението да намери място за извършване на „обратен завой“ и да се върне в с. Цибър.

Непосредствено преди отклонението за гр. Мездра, на прав хоризонтален участък, Войнов решил да се възползва от края на мантинелата. Изнасяйки автомобила плътно вдясно, поради дължината му, той предприел нерегламентирана маневра „завиване в обратна посока“, като с дъговидно движение преминал през лентата за движение в посока гр. София, насочвайки се към насрещното платно.

След него попътно се движел лек автомобил „Хюндай“, в който пътували три жени, които се връщали от погребение на близък. В момента, в който шофьорът на цистерната извършвал „обратен завой“, двете превозни средства се намирали на 45 метра отстояние. Жената, шофирала автомобила, реагирала чрез аварийно спиране, но поради липса на достатъчно време и разстояние и отклонявайки колата вляво, последвал удар между двете МПС.

Непосредствено след възникване на пътно-транспортното произшествие, на място спрели пътуващи в тази посока служители на РУ МВР – гр. Мездра, които сигнализирали съответните служби за случилото се.

Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на една от пътничките в лекия автомобил, а другите две пострадали жени били транспортирани в болницата в гр. Враца. Въпреки оказаната медицинска помощ и проведено лечение, едната от тях починала няколко седмици след инцидента.

Изготвената автотехническа експертиза установява, че причина за настъпилото ПТП е изпълнение на маневра „завиване в обратна посока“ от товарния автомобил и внезапното му навлизане в лентата за движение на лекия автомобил, с което обвиняемият Войнов предизвикал невъзможност за предотвратяване на удара.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжкар

    0 0 Отговор
    ЕЕЕ БИВА ПРИСЪДАТА Е ЕКСТРА !!По 2 годиник за всяка жена за добро поведение ще излезе след 3.Да ви е честита вече 27-мата ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ГОДИНА.