Last news in Fakti

29 Март, 2017 16:48 2 737 0

Вижте сценариите на "ало" измамниците

  • ало-
  • измами-
  • измама-
  • телефонна измама-
  • сценарии

Телефонните престъпници действат по няколко изпитани метода

Вижте сценариите на "ало" измамниците - 1
Снимка: Shutterstock

МВР отново предупреждава гражданите да внимават за "ало" измами. От полицията описват подробно най-използваните от телефонните измамници сценарии, чрез които осъществяват крупни кражбни, най-често на пари и накити.

1. Сценарий "Съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници":

На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник), информира Ви, че в момента тече полицейска операция и иска съдействието Ви за задържане на телефонни измамници. Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си, след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява.

2. Сценарий „Капаро за закупуване на климатици или радиатори“:

На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума.

Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни. След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.

3. Сценарий „Спешна операция”:

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитарпарите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

4. Сценарий "Внасяне на гаранция":

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.

5. Сценарий "Печалба от томбола или телевизионна игра":

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

Друг вариант е и представянето за близък, роднина или приятел, като в хода на разговора се припознава като такъв, отправя Ви молба за внасяне на капаро за поръчани от него на изгодни цени на климатици или друга бяла или черна техника в размер на няколко хиляди лева. Дава мобилен телефон за връзка с представител на търговската верига за плащане на капарото и обещава, че до края на деня или най късно на следващият, като се върне в града ще възстанови сумата.

Как да реагирате при подобни ситуации:

1. Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).

2. Свържете се с близките си.

3. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка.

4. Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

5. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.

6. Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА